web analytics
Copland - Sylvester Stallone

Copland

Tudom, kevesen engedhetik meg maguknak, hogy eredeti DVD filmeket vásároljanak, sokszor hallom azt is, hogy amíg le tudom tölteni, nem fogok érte pénzt kiadni, de igenis, vannak olyan lemezek, amiket “illik” megvásárolni egy rajongónak. Sokat segítenek ebben az 1000 forint alatti kiadványok is, ezért igyekszem innen is mazsolázni majd.

Első választásom (természetesen) egy személyes kedvenc. 1997-ben James Mangold összekapott egy igencsak neves szereplőgárdát, egy egészen jónak tűnő forgatókönyvet, és húzott egy nagyon merészet. Harvey Keitel, Ray Liotta és Robert De Niro mellé leszerződtette főszereplőnek Sylvester Stallonét egy olyan szerepre, ahol nem az izomerő és a megjelenés a fontos. Bejött Neki, a Copland (szerintem) Stallone magasan legjobb filmje lett, (talán az utolsó Rocky film járhat még a nyomában) megmutatta, hogy igenis, képes játszani is.

A történet szerint Freddie Heflin, a fél fülére süket rendőr New Jersey egy olyan kis városában főnök, amit new york-i rendőrök lakják. Elviekben egy ilyen negyednek kellene a világ legbiztonságosabb és legrendesebb körzetnek lennie, de az itt élők között jónéhány korrupt, kemény eszközöktől sem félő zsaru is megtalálható. Freddie legnagyobb álma az, hogy Ő is dolgozhasson a Cityben, de talán már érzi, ez sosem fog megvalósulni. Élete nagy szerelme (ami miatt elveszítette részlegesen a hallását) egy másik rendőrt válaszott. Egy éjjel kettős gyilkosságot követ el egy városi rendőr, akit kevéssel azelőtt hősként ünnepeltek. A mundér becsületének védelmében önvédelemnek állítják be az esetet és a rendőrt eltűntnek nyilvánítják: így hős maradhat. Freddy rutinellenőrzés során mégis megpillantja őt és magánnyomozásba kezd. Megjelenik a városban a belső elhárítás embere, aki felkéri Heflin-t, segítsen lebuktatni a bűnösöket.

Stallone nagyon jól hozza a megtört zsaru figuráját. A filmben jónéhány drámai jelenet van, amiben tényleg kiderül, ez a kigyúrt pasi igenis képes játszani. Már azért az egy jelenetért is érdemes megnézni, amikor Freddie és a nagy szerelme,   Liz beszélgetnek. A nő megkérdezni, hogy miért nem nősült még meg. A férfi ránéz, és csak ennyit mond : az igazán jó nők már elkeltek. Tudom, banálisnak, nyálasnak tűnik, de nézd meg, és rájössz, miért emeltem ki. 1000 forint alatt van. Mindenképpen megéri.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.