web analytics

Cowboys and aliens

A western filmek az utóbbi években ismét reneszánszukat élik, legalábbis készült pár használható mozi. Gonosz földönkívüliekből meg nagy halommal láthattunk mostanában – Spielberg meg úgy érezte, jó buli lenne ezt a kettőt összehozni. Producerként állt be a Cowboys and Aliens című mozi mögé, a rendezői székbe Jon Favreau ült, aki a Vasember két részét rendezte (színészként is láthattuk pár moziban), összedobtak egy korrekt szereplőgárdát, adva volt minden, hogy blockbuster legyen. Amit kihagytak a számításból, az a forgatókönyv.

1800-as évek közepe, vége, Arizona, mindenki aranyat keres, csak hát nem nagyon talán. Jake Lonergan (Daniel Craig) is rabolni indul, hogy megszerezhesse a napi betevőt, aztán egyszer csak a sivatagban ébred, egy bazi csúnya sebbel az oldalán, finom kis amnéziával fűszerezve – és egy karpereccel, amit nem tud levenni. Eljut egy kisvárosig, ahol Dolarhyde ezredes (Harrison Ford) az, aki gyakorlatilag fenntartja a várost marhakereskedelemmel. Persze Jake rögtön lebukik, hiszen vérdíj van a fejére, ráadásul pont az ezredestől sikerült rabolni (kicsi ez a wildwildwest) – lecsukják, elszállítanák, amikor is megjelenik az égen pár repülő tárgy, jönnek az ufókok, elviszik az embereket, halomra lőnek mindent és mindenkit. Főhősünk karján “feléled” a karperec, pöpec kis fegyver, reptében lövi vele az azonosítatlan repülő tárgyakat, és benne a csúnya alieneket. Csakhogy minden klissé meglegyen (kutya és kisgyerek ekkorra már kipipálva) kell egy nő is, Ella meg is jelenik (Hollywood ügyeletes jócsaja, Olivia 13 Wilde), és kezdődhet a vadászat, mert persze az ezredes fiát is elviszik ezek a gonosz csöpögő lények.

Cowboys and aliens - Olivia Wilde

Két stílus összes jegyét próbálták összesűríteni egy filmbe. Van itt revolver meg dinamit, lovaglás és mexikói eltűrt szolga, indiánok és fehérek ellentét – ami kell egy westernhez. Gonosz, kizsákmányoló földönkívüliek, akik le akarják igázni a földet, emberek begyűjtése és vizsgálata, bazi nagy űrhajó meg sok kicsi, egyenlőtlen küzdelem, de aztán nagy összefogás, és győz Amerika. Katyvaz. Nem mondom, hogy hatalmas világmegváltást vártam a filmtől, de ettől egy picit többet, kicsit eredetibb sztorit. Látványos, de talán ennyi a legtöbb, ami elmondható. A szereplőgárda próbálja menteni a helyzetet, de ide még Ford rutinja, Craig szenvedése és kvázi jellemfejlődése, Wilde szép szemei – kevés. Egy percre sem akar elvarázsolni a mozi, minden másodpercében érezni, hogy itt bizony Dagobert bácsi dollárjai forogtak a készítők szemei előtt. Kár érte.

 

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.