web analytics

Martin Scorsese

Martin Scorsese 1942. november 17-én született. Egy vele született betegség miatt (asztmás) gyermekkorának nagy részét moziban töltötte. Eredetileg papnak készült, de végül is 1964-ben a New York Egyetemen diplomázott filmes szakon. Első nagy mozijában a Ki kopog az ajtómon-ban feltünik Havery Keitel, aki egyike lesz a kedvenc szinészeinek. A 70-es években aratta első komoly sikereit, ekkor talált rá a másik örök “játszópajtásra”, Robert De Niro-ra. Első közös munkájuk az Aljas utcák, ami egy önéletrajzi ihletésű film (Scorsese New York olaszok lakta negyedében lakott, Little Italy-ban). 74-ben forgatta le a Taxisofőrt, a fiatal De Niroval és a még fiatalabb Jodie Fosterrel a főszerepekben. 77-ben készült el a New York, New York, Liza Minelli klasszikussá vált éneklésével.

1980, egy újabb munka De Niroval, a Dühöngő bika. A szinész meg is kapta érte az Oscart. 86-ban a Pénz színe, Paul Newman is arany szobrocskát kapott érte. Egy évre rá elkészítette Michael Jacksonnal a Bad című szám videoklipjét. 1988-ban elkészül a Krisztus utolsó megkisértése, ami hatalmas botrányt okozott, a Katolikus Egyház betiltotta a hívek köreiben. (érdekesség : a mai napig kis hazánban egyetlen televíziótársaság sem merte bevállalni a leadását)

1990-ben visszatér a maffiafilmekhez, a Nagymenőkben Joe Peschi-t dijjazza a Filmakadémia. Sorba jönnek a filmek, De Niro mindben ott van : Rettegés foka, Casino. Egytől-egyig kötelező alapmű minden filmes rajongónak. Az ezredforduló után új “kedvencet” talál, és megmutatja a mozinézőknek, hogy Leonardo DiCaprio igenis zseniális szinész. Első közös munkájuk a New York bandái, majd az Aviátor, és tavaly a Tégla. A fiatal művész “felnő” a rendezőóriáshoz, és hozzásegíti Marit az oly annyira vágyott arany szobrocskához. Több, mint 30 éve van ott az élvonalban, és most először kapta meg az Oscart. Nagyon kijárt már Neki 🙂

Filmjeit az erőszak, a hosszú jelenetek, jól válogatott zenék, és valami számomra megmagyarázhatatlan hangulat lengi körül. Felismerhető minden filmje, mégsem unalmas. Jópár filmje ott van a polcomon, és kiváncsian várom, mi lesz a következő mozija. Folytassa Marti, és gratulálok az Oscarhoz!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.