web analytics
Super 8 - JJ Abrams tisztelgése a 80-as évek előtt egy kis szörnyes scifivel.

Super 8

Ha már csak párat kell aludni a (hivatalos) DVD megjelenésig, egy pár szóban emlékezzünk meg a nyár egyik nagyon várt filmjéről, a Super 8 – ról.

JJ Abrams az utóbbi idők egyik legsikeresebb televíziós és néha filmes producere, forgatókönyvírója, rendezője. A Lost – ot vagy az Armaggedon – t szerintem senkinek nem kell bemutatni. Most megcsinált egy kvázi tisztelgést a 80-as évek sci-fi filmjei előtt, sokan mondták, hogy ez amolyan E.T. 2011-ben. Ezt így nem merném kijelenteni, de tény, a film nem áll be a mostanában futó, “atomcsillivilli, összecsinálodmagad, akkora szörny jön és megesz” sorba, sőt. Jobban rámegy a karakterek kidolgozására, több a dráma, mint a harc, és engem ez őszintén megvallva jobban le is kötött, mint ha egy godzilla után rohangálnának a srácok.

Mert ugye gyerekek a főszerepben, apu Super 8 – as kameráját megszerezve, jó kis home made zombifilmet forgatnak. Van itt kérem minden, mint a búcsúban, hányatott sors, kamasz szerelem, frutti, kóla, pattogatott kukorica. Egy éjszakai felvételt szeretnének forgatni a közeli vasútállomáson, amikor is kisiklik egy vonat, aminek egyik kocsijából dörömböl valami, és természetesen a szállítmány szupertitkos, és katonai. Aztán az a valami elszabadul, a városban mindenféle furcsa dolog történik, a srácok nyomoznak, aztán menekülnek, aztán meg lesz majd biztosan happy end is. Persze az akciójelenetek szépen ki vannak dolgozva, úgy szólal meg a film, ahogy kell, kiszámítható a történet, de mégsem unalmas, és ez elsősorban annak köszönhető, hogy tényleg nem egy akcióscifit látunk a képernyőn. Elle Fanningról már írtam nem is olyan régen, szerintem a közeljövő egyik nagyon sokat foglalkoztatott színésznőjét figyelhetjük meg ebben a filmben is kibontakozni.

Lehet, hogy a Super 8 sokaknak nem fog bejönni. Lehet, hogy azt mondják rá, hogy lassú, és hogy unalmas. Sajnos, a mozi mára tényleg olyan sebességre állt be, hogy az “átlagnéző” (nem bántva, vagy lenézve) az ilyen, kicsit jobban kibontott filmeket már nem értékeli. Abrams meg jó, mese nincs. Vagyis van, legalábbis ebben a filmben mindenképpen. Nekem tetszett.

 

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.