web analytics
A hatalom árnyékában - The ides of March

A hatalom árnyékában

Ha amerikai politika és film, akkor Aaron Sorkin, és a West Wing – najó, nem is film, “csak” sorozat. Megkezdődött az új kampány az Egyesült Államokban, és George Clooney úgy gondolta, itt az ideje belenyúlni a fekáliás vödörbe, és beletúrni könyökig. Csuklóig sikerült is.

Mike Morris kormányzó (Clooney) demokrata elnökjelölt a Szuper Kedd előtt Ohioban küzd a szavazatokért és a jelölésért Pullman szenátor ellen. A stábját a veterán Paul Zara vezeti (Philip Seymour Hoffman), akinek jobbkeze Stephen Meyers (Ryan Gosling), a fiatal, de nagy tehetségnek tartott elemző. A helyzet nem túl biztató, az állam legbefolyásosabb embere, Thompson szenátor Pullman-nak igérkezik el, aki egy államtitkári széket ajánlott cserébe. Morris kormányzó hisz abban, hogy tisztán játszva is nyerhet, nincs negatív kampány, nincs szivárogtatás. Stephen közelebbi kapcsolatba kerül a stáb fiatal gyakornokával, Mollyval (Evan Rachel Wood), aki történetesen egy volt demokrata szenátor lánya. Azt pedig már Clinton óta tudjuk, ezekkel a gyakornokokkal csak a baj van, főleg, ha a jobbkéz kap egy titokzatos telefont az ellenfél kampányának vezetőjétől, és még el is megy hozzá egy titkos találkozóra. Indul is a kavarás abban a bizonyos vödörben, és nem mindenki tud belőle tisztán kijönni.

A sztori kiszámítható, ennek ellenére elég erős. Kicsit talán döcögősen indul, aztán megkapjuk a csavart, de sikerül a végéig megtartani a tempót. A párbeszédek bőven elviszik a hátukon a filmet, Clooney úgy írta és rendezte, hogy bár nem Ő a főszereplő, mégis ott lehessen a Kodak színházban majd februárban. Ha másért nem is Goslinggal lefolytatott “párbajuk” miatt – amit persze egy kihalt konyhában folytatnak – érdemes megnézni ezt a mozit. Paul Giamatti, az ellenfél kampányvezér szerepében szintén nagyon jó, cinikus és fáradt, ahogy fogalmaz, és ezt tökéletesen el is hittem Neki. Evan Rachel Wood meggyőzően húszéves, tapasztalatlan, aki belekeveredik a nagyfiúk játékába, Hoffman megbízható, de nem szántak neki nagy szerepet. Legvégül Gosling. Emberek, ennek a srácnak nem csak kockahasa van, egyre inkább meggyőző, csak így tovább!

Clooney kezdi bebizonyítani, nem csak színészként, rendezőként is nagy tehetség. Aki azzal is feszültséget tud teremteni, hogy 30 másodpercig csak egy terepjáró orrát mutatja, az sok mindenre képes. Nem kiemelkedő film, de a színészek játéka miatt mindenképpen meg kell nézni.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.