web analytics
A vizsga - Kulka János, Nagy Zsolt, Hámori Gabriella

A vizsga

1957 karácsonya, a Kádár korszak első évei.  A forradalom után az ÁVO ugyan megszűnik, de létrejön a Politikai Nyomozó Főosztály, lényegében az előző erőszakszervezet állományából. A paranoia viszont igen komoly ezekben az időkben, ezért egy törvénnyel elrendelik, hogy minden beszervezett ügynöknek vizsgáznia kell, amiről természetesen nem tudhat, és itt lemérhetik lojalitását. Aki elbukik, elveszíti a munkáját, kirakják a pártból, és ez nagyjából az egész életét romba dönti. Aki sikeresen veszi az akadályt, akár előléptetésre is számíthat. A fiatal Jung András (Nagy Zsolt) konspirált lakásban fogadja a beszervezett embereket. Van köztük író, színész, de még pap is. Ekkor még nem sejti, hogy mentora, Markó Pál (Kulka János) megkezdte a vizsgáztatását, és megfigyelik egész nap, közben pedig próbálják olyan helyzetekbe hozni, ahol döntenie kell, és bebizonyíthatja, mennyire hűséges a rendszerhez. Markónak Kulcsár Emil (Scherer Péter) segít, aki egy kicsit talán túl lelkes, és nem mellékesen Markó nagy csodálója. A vizsga rendben folyik, amikor is egy titokzatos fiatal nő tűnik fel a lakásban, akivel a fiatal ügynök láthatóan közeli kapcsolatban áll. A fiókból eltűnik az ügynöklista, és lassan kezd igaz lenni a korra jellemző mondás : az is gyanús, aki nem gyanús.

Erről a korszakról most már elég sok mindent tudunk, ez a film a valóságot némi fikcióval keveri. Régen készült már izgalmas magyar krimi, vagy inkább thriller, nos, ez az lett. Végig feszes, folyamatosan jönnek a csavarok, de nem válik hihetetlenné, vagy hiteltelenné. Ahogy néztem, az járt a fejemben, hogy nem szívesen éltem volna abban a korban Magyarországon. Lehet rá mondani, hogy a Mások élete magyar kiadása, de szerintem ez annyira a miénk, mint a magyar narancs – ráadásul még ha kicsit sárga is, de semmiképpen sem savanyú. Bergendy Péter eddig főleg reklámfilmekben mutatkozott meg, az Állítsátok meg Terézanyut óta ez a második mozis rendezése, ahonnan Hámori Gabit hozta magával a női főszerepre. A fiatal titán és az öreg rutinos összecsapásáról szól ez a film, és ez igaz a színészekről is. Nagy Zsolt kétségtelenül az egyik legtehetségesebb fiatal a szakmában, és Scherer is kinőtte már a Pepe szerepeket, de itt és most Kulka mindenkit lejátszik.

Lehet egy magyar film izgalmas? Igen, lehet. Izgalmas, és mindezek mellett hiteles. Nagy szerencséje a témának, hogy Budapesten bőven lehet még találni olyan épületeket, amikhez 57 óta nem nyúltak hozzá. A tökéletesen felújított busz a temető mellett korhű, és csodaszép (a Vasúttörténeti Múzeumnál meg is tekinthető nyaranta, gyakran látom arrafelé:D) A legvidámabb barakk még közel sem volt vidám, és ez tökéletesen átjön a film minden egyes pillanatán. Miért nem volt nagyobb publicitása ennek a mozinak? Sosem tudjuk meg. Mindenesetre én örülök, hogy láthattam, aki tudja, nézze meg, a Vörösmartyban még vetítik most is.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

5 hozzászólás

 1. Szabolcs szerint:

  Köszönöm az ajánlást, ennek alapján néztem meg a filmet, és nem bántam meg. Mindazonáltal szomorú látni, hogy ez a magunk, illetve nagyapáink által maguk mögött hagyott időszak lassan újra visszakúszik Magyarországra, még ha ez egyelőre megmarad a (nyugdíj)pénzek besöprésén, az MTV durva cenzúrázásán és az ellenkező álláspontot képviselő médiumok elhallgattatási kísérletén belül. Óriási szerencsénk, hogy mi már élvezhetjük az internet demokratizáló hatását!

  A filmet csak ajánlani tudom mindenkinek.

 2. duckit szerint:

  Nagyon érdekes volt magának a filmnek a fényképezése. A háttér elhomályosítása és csak a szereplők előtérbe helyezése hangulatos volt. Ha fekete fehérben nézem és megállítom olyan, mint egy régi kép.
  Amúgy a filmet érdemes megnézni.

 3. Kismagyar szerint:

  Valóban remek film ! Minden szempontból ! És érdekes, hogy MTV-s produkció. Gondolom, még épp átcsúszott a “narancs” előtt… De az is nézze meg, aki fél a hazai gyártású filmektől !

 4. Hang szerint:

  Szabolcs, Kismagyar
  Miről vakeráltok milyen hasonlóság????
  Hogy mennétek vissza az időbe ahol egy ÁVH-s a bakkancsával jól szájba tapos és akkor, ha visszajöttök (egyáltalán?) akkor majd nem fogsz narancsozni meg diktatúrát látni!!

  • lippije szerint:

   Ezt még “átengedem”, de ha komolyan elkezdtek politizálni egy filmes oldalon, akkor szépen leszedegetem a kommenteket. Örüljünk annak, hogy mi remélhetőleg mindannyian csak filmekből és a történelemkönyvekből ismerjük ezt a korszakot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.