web analytics
Carnage - Csetepaté - Az öldöklés istene

Carnage – Az öldöklés istene

Pár napja írtam róla, hogy Jodie Foster – t jelölték Aranyglóbuszra, Polanski új filmjében, a Carnage – ban  (Csetepaté, más források szerint Az öldöklés istene címmel fog futni itthon) nyújtott teljesítményéért. Egy igazi rajongónak, mint nekem, nem is volt más választásom : megnéztem a filmet 🙂

Roman Polanski nem nagyon rendezett még vígjátékot. Ez a film sem annak indul, mégis, több, nagyon mókás jelenet van benne. Az alapsztori : két fiatal srác összeverekedik egy parkban, és az egyiknek 2 foga bánja az esetet. Szüleik összeülnek, hogy kulturáltan megpróbálják rendezni az ügyet. Két értelmiségi pár, az pár jó, de főleg rossz előítélettel megáldva, ami csak egy mai, középosztálybeli felnőttől elvárhatunk, összezárva egy lakásba, udvariaskodik, majd lassan, de biztosan egymás agyára mennek. A kezdeti merev ellenszenvek átalakulnak, és vice versa – fontos szerephez jut később az almás süti, egy dobozos coke, egy üveg régi scotch és egy Kokosscha repró is.

Kamaradarab, nem véletlenül, egy színi előadás filmadaptációja. Ennek megfelelően meglepően rövid, alig több, mint 1 óra, viszont roppant tömény, lévén a nappali – konyha – fürdő háromszögből nem mozdulunk ki. Itt tényleg mindent a színészeknek kell elvinni, és ezt meg is teszik. Penelope (Jodie Foster), az érzelmes, aki író, és rajong az európai művészetekért, a férje Michael (John C. Reilly) kereskedő, amolyan igazi vicces arc a szomszédból, a másik pár –  inkább az üzlet világából érkezve – Nancy (Kate Winslet), befektetési tanácsadó, aki próbálja mindig normális mederben tartani a találkozót, de aztán nem nagyon sikerül neki, és férje Alan (Christoph Waltz) elfoglalt ügyvéd, akinek folyton csöng a telefonja. Két teljesen külön világ feszül egymásnak, a tárgyilagos megbeszéléstől indulva, a feszengő udvariaskodáson át az őszinte részegségig. Egy kiválóan megírt darabot csinált meg Polanski úgy, hogy rávette a színészeit, játszák túl, a végletekig a szerepeiket – és ezt a már-már ripacskodásig jutó feladatot mind a négy sztár jól megoldotta. Azt nem tudom, hogy Jodie vagy Winslet tényleg megérdemlik e a jelölést, de az biztos, hogy az utóbbi idők egyik legjobb filmje volt számomra (még ha elfogult is vagyok egy kicsit). A film alapját szolgáló darabot a Vígszinház játsza, Börcsök Enikő, Mészáros Máté, Eszenyi Enikő és Kern András főszereplésével.  Január 12 után itthon is a mozikban!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.