web analytics
fertőzés - contagion

Fertőzés – Contagion

Sars, H1N1 – a közelmúltban hallottunk róluk eleget, és vitáztunk is bőven, készült a kiscsillió összeesküvés – elmélet, miszerint az egészet csak a gyógyszerlobbi találta ki, no meg persze a gonosz amerikai kormány, aki az ellenszérummal chipeket adagol be az embereknek, és azzal követi őket, stb, stb.  Steven Soderbergh meg úgy gondolta, összehoz egy filmet, amiben bemutatja, mi is történhetne valójában, ha egy ilyen vírus elindulna a világban, és fertőzni kezdene.

Beth Emhoff (Gwyneth Paltrow) hazatér Hong Kongból, náthaszerű tünetekkel, magas lázzal, és valami olyan betegséggel, amivel az orvosok nem tudnak mit kezdeni, ezért meghal, majd nemsokkal utána fia is. A férje, Mitch (Matt Damon) úgy tűnik, immunis volt a vírusra, nem betegszik meg, de nem érti, mi történhetett, és mindenáron meg akarja védeni lányát a kórtól. Egyre több eset jelentkezik, szerte a világból, az amerikai járványügy éppúgy dolgozni és nyomozni kezd, mint a nemzetközi szervezetek, de nem találnak ellenszert. Megjelennek önkéntes jótevők, mint pl. a blogger Alan Krumwiede (Jude Law), aki egy nem hivatalos “ellenszer” mellett kampányol. A biológusok is találnak idővel ellenszert, de a bürökrácia, és a sikertelenségtől való félelem lelassítja a folyamatot, ami emberek millióinak az életébe kerül. Anarchia közeli állapotok lépnek fel, elfogy az élelem, fosztogatások történnek, megjelenik a hadsereg, a nemzeti gárda, elrabolnak fontos járványügyi szakembereket, mire helyreáll a rend.

A szereposztás több, mint parádés. Paltrow, Damon és Law mellett szerepet kapott a filmben Lauerence Fishburne, Marion Cotillard, Kate Winslet, John Hawkes és még jópár, sorozatokból ismerhető színész. Mégsem az Ő játékuk az, amiért érdemes megnézni ezt a filmet. Scott Z. Burns forgatókönyvét Soderbergh odatette rendesen, a fertőzés inkább lett dráma, mint egy akciódús mozi, lásd a Vírust, Dustin Hofmann-nal. Nem fogunk túl sok habzó szájú, görcsökben rángatózó beteget látni – éppen elég a háttértörténet ide. Nem tudom, mennyi a valóságalapja a történetnek, mármint hogy ténylegesen így működne a gépezet, ha beütne egy ilyen jellegű válság a világon, de ha igen, akkor azt hiszem, kezdhetünk félni.

Néhol már a Discovery Chanel feltáró dokumentumfilmjeire emlékeztető, inkább társadalom – kritikának beillő mozi lett a Fertőzés. Részemről ajánlott kategória. Ja igen, spolier : mivel a film a második nappal indul, ne aggódjatok, a stáblista előtt fény derül az első napra is!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.