web analytics
Hanna

Hanna

Joe Wright egy olyan rendező, akitől megbízhatóan jó, de nem kiemelkedő filmeket szokhattunk meg, mint a Vágy és vezeklés vagy a Szólista. Nem tudom, hogy az Ő ötlete volt e, vagy csak felkérték rá, de a Hanna egy akciófilm lett. Vagy legalábbis annak indult.

16 éves, törékenynek tűnő kislány gyalogol a bazi nagy hóban, meglát egy szarvast, íj elő, lelövi, majd fut utána, elővesz egy pisztolyt, majd a következő képben már belezi is kifelé. Nem, nem lesz belőle Bear Grylls, és nem fog belefeküdni az állatba, hogy meg ne fagyjon, ellenben megjelenik egy idősebb férfi, akivel korrekt kis verekedést mutatnak be a havon. Apuka a világtól elzárva neveli a lányt, és gyakorlatilag egy tökéletes gyilkost próbál nevelni belőle. Vicces, ahogy egy lexikonból magyarázza el neki, mi is az a zene. Mint később kiderül, apuci volt CIA ügynök, akit valamiért nagyon szeretne megtalálni egy Wiegler nevű, szintén zenész, izé, ügynök hölgyemény. A lány úgy érzi, már kész (bár az nem nagyon derül ki, hogy mire), ezért kap egy vészjelzőt, amit bekapcsol, és hirtelen csipogni kezd egy vevő a világ túlsó részén. Kommandó elő, apa eltűnik, kislányt elhurcolják, kihallgatás, menekülés, pár flashback, hogy kiderüljön, miről is van szó tulajdonképpen, és némi szépen megkoreografált hentelés – majd jön a nem várt csavar, és kitisztul a kép.

Joe Wright nem tagadja meg a múltját a filmben. Ez nem egy agyatlan, gyorsan pörgő akciófilm lett, de persze nem is kőkemény dráma, valahol a kettő határán. Saoirse Ronan Hanna szerepében nekem nagyon tetszett, érzelmet és lelket vitt a karakterébe, Eric Bana az apa szerepében, nos, olyan semmilyen, Cate Blanchett viszont tökéletes választás volt a kimért gonosz megformálására. Az akciójelenetek szépen lettek megkoreografálva, és nekem külön bejött, hogy az egész film, bár egy menekülésről szól, nem lett rohanás. Ez lehet éppenséggel a visszaütője is a filmnek, ez bizony nem az a szemnek való popcorn, amihez mostanában a mozinézők hozzászokhattak. Bőven a nézhető kategóriában van nálam.

 

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

5 hozzászólás

 1. hejesírásbalynok szerint:

  “Nem tudom, hogy az Ő ötlete volt e”
  Helyesen: Nem tudom, hogy az ő ötlete volt-e…

  • marlenka szerint:

   Kedves h.balynok! Nyelvészként én sosem javitom a férjem helyesirási hibáit. Ha másba nem tudsz belekötni a cikkekben, akkor kérlek, te se tedd, mert végtelenül kisstilű ember benyomását kelted. Pedig egy filmszerető nem az,ugye?

   • Kovács Béla szerint:

    Tisztelt Marlenka,

    rövid, arrogáns hozzászólásában négy hibát számoltam össze. Egy “nyelvésztől” elég sok:

    – javitom > javítom
    – helyesirási > helyesírási
    – kisstilű > kisstílű
    – az,ugye > az, ugye

    Jól sejtem, hogy az az ördögi billentyűzet a ludas? Ejnye!

    • lippije szerint:

     Annyit tanúsíthatok, hogy a gépen, amit használ, nem működik a hosszú “í”, de arra kérném a kedves olvasókat, hogy tényleg ne a helyesírásomról szóljanak már a hozzászólások … ez egy filmes oldal, nem nyelvészkedés, és ez a kérés itt és most mindenkire vonatkozik!

    • marlen szerint:

     😀 valóban nincs hosszú í-m, s igen nehéz space-t is tennem a kis géppel, de az Ön kedvéért most egy másik gépről írok:) csak azért, hogy béke legyen a lelkében:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.