web analytics
Moneyball - Pénzcsináló - Brad Pitt

Pénzcsináló – Moneyball

Sportfilmet készíteni általában hálás feladat. A főhőssel könnyen tud azonosulni a néző, lehet benne nagy katarzis, jó zenék, minden adott a sikerhez. Baseball filmet is láttunk már eleget, Charlie Sheen – től Madonnán át Tom Hanks – ig többen szerepeltek már labdadobáló – ütő szerepben, és láttunk már nagyszerű lelkesítő beszédeket tartó edzőket is, akik a szarból építenek várat. A Moneyball (Pénzcsináló) kicsit ilyen, de mégis teljesen más.

A 2002-es baseball szezon előtt az Oakland Athletics elveszítette 3 legjobb játékosát, egyszerűen nem volt pénzük jobb ajánlatot letenni a játékosok elé. Billy Beane (Brad Pitt), aki nagy ígéret volt profi pályafutása elején, de nem sikerült beváltani a hozzáfűzött reményeket – most a csapat managere. Ahogy megfogalmazza a lehetőségeit, fent vannak a legnagyobbak, aztán a középszerű csapatok, majd 6 méter szar, és annak az alján vannak ők. Összefut az egyik konkurens csapatnál Peter Brand  – del (Jonah Hill), aki egy frissen végzett matematikus-statisztikus, aki komolyan hisz abban, hogy egy megfelelő méretű adatbázissal és a megfelelő algoritmusokkal ki tud választani olyan játékosokat, akik olcsók, de bennük van a lehetőség. Billy úgy dönt, belevág, leigazolnak olyan embereket, akik már senkinek nem kellenek, és elindul a 2002-es MLB szezon. Sorba jönnek a vereségek, a pályaedző Art Howe (Philip Seymour Hoffman) a régi arcokat játszatja, nem hallgat a managerre, amikor is Beane úgy dönt, elcseréli a megmaradt legjobb játékosait, hogy rákényszerítse Howe-ot a változtatásra. Elindul egy új folyamat, ami azóta már bekerült a baseball hallhatatlanságai közé, és megszületik egy új rekord. Az újítás a hagyományok ellen egy olyan világban, ahol ezeket az újítókat nem nagyon szeretik.

Brad Pitt öregszik, de ebben a filmben jól áll neki mindez. Teljesen hiteles a magában kicsit csalódott, talán befásult manager szerepében, aki fellelkesül az új ötlettől, és hisz az igazában, akármi is történjen. Tépelődik, a családja szétszakadt, bár lánya imádja. Egy igazi embert formál meg, olyat, amilyen bármelyikőnk is lehet, nem szuperhős, nem tart óriási beszédeket (sőt, ki sem jár a csapat meccseire).

Nem tudom, mennyire lehet sikeres ez a film itthon. A baseball világát nagyon kevesen ismerik, követik. Nem mondanám azt sem, hogy azokat fogja megérinteni, akik sportoltak vagy most is azt teszik, akár profi szinten. A Moneyball úgy lett sportfilm, hogy közben nem az, inkább dráma. Brad Pitt zseniális benne – nem véletlenül rebesgetik, hogy Oscar gyanús, Aaron Sorkin (a forgatókönyvíró) meg mostanság amihez nyúl, arany válik belőle. Holnaptól a mozikban. (Ja igen, azt, aki a magyar címet kitalálta, addig rugdosnám, amíg él … )

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2012. október 12. péntek

    […] szerint eljárt felette az idő, és nem képes a modern kor kihívásainak megfelelni (lásd Moneyball). Gus közvetlen főnöke, és barátja Pete (John Goodman) utolsó  munkaként arra kéri, hogy […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.