web analytics
The Thing - A dolog (2011)

The Thing – A dolog (2011)

Mit csináljon az ember, ha szombat éjszaka nem tud aludni? Nézzen valami izgalmas, lehetőleg horror jelenetekkel tarkított filmet. Én is így tettem.

1982 – ben John Carpenter leforgatott egy sci-fi filmet, ami tulajdonképpen egy ötvenes évekbeli film feldolgozása volt, The Thing (szép magyarosan lefordítva A dolog) címmel. A helyszín az Anktartisz, kutatóállomás, természetesen amerikaiak, akikhez berongyol két norvég, egy kutyát üldözve, de aztán a két északi kolléga nagyon gyorsan eltávozik az élők sorából, szóval infót nem kapnak, csak megnyerik a kutyát, akit befogadnak. Igen, sejthető, ezt nem kellett volna, a kutya idővel átváltozik, előkerül egy norvég bázis mindenféle érdekes hullákkal, aztán még egy űrhajó is – minden adott egy jó kis alienvadászathoz. Az, hogy mégsem lett egy silány akcióhorror az eredeti filmből, Carpenternek köszönhető, aki nagyszerűen teremtette meg azt a feszült atmoszférát, ami egyébként is árad a környezetből, a bezártságból, és a helyzetből. Mondhatni, a videós korszak egyik kultfilmjévé vált a dolog.

Most itt egy film, ugyanezzel a címmel. Amikor először hallottam róla, gondoltam, “hurrá”, megint egy nagyszerű remake, amit teleszórnak CGI-jal, és mehet ez is a süllyesztőbe. Megnézve a filmet, kettős érzéseim vannak. Egyrészt, próbáltak nem remake-et készíteni, a sztori egy kvázi előzménye az eredeti filmnek. A norvég bázisra érkezik egy amerikai csapat, merthogy derék északi barátaink találnak egy űrhajót, meg egy jégbe fagyott valamit, és persze szükségük van a szuperagyakra. Be is viszik a jégkocka állagú földönkívülit a laborba, ahol aztán olvadni kezd, és persze ki is szabadul, és kivel találkozik első körben? Igeeeen, egy kutyával! A bázison tartózkodók száma rohamosan csökkenni kezd, ahogy aktivizálja magát a dolog, de persze az okos amerikaiak hamar rájönnek, hogy is “működik”, és megkezdődik a harc a végsőkig – lezárásként pedig a végefőcím alatt megnézhetjük az eredeti film nyitójelenetének újraforgatott verzióját.

Miben másabb ez, mint a Carpenter féle film? Először is, női főhös. Másodsorban a technika fejlődésének köszönhetően látványosabb a dolog. Harmadsorban nem jut eszembe semmi – és ez most jó dolgot jelent. A feszültség most is megvan, még a “tökös” női főszereplő is rendben van (Mary Elizabeth Winstead), a lángszóró még mindig hatásos fegyver, és a rendező sem akarja megváltani a világot, de teljesen másolni sem. Persze lehet, hogy egy picit többet látjuk a dolgot, mint az eredetiben, és ez némileg a vizuális horror irányába viszi el a filmet, mintsem a “rémisztgetős”, Carpenter félében.

Nyitva maradt kapuk. Ez járt a fejemben, amikor vége lett a filmnek, szóval ne csodálkozzunk, ha majd 20 év múlva valami ismét csinál egy filmet The Thing címmel, ahol is megtudhatjuk, mi történik a főhősünkkel, vagy esetleg egy előzmény előzményfilmjét arról, hogyan és miért csapódott be az ufó pont a sarkkörbe. Részemről kellemes csalódás volt, többet kaptam, mint amit vártam.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.