web analytics
Warrior

Warrior – a végső menet

Az MMA (Mixed Material Arts – kevert harcművészetek) egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Egy full-contact harc, ahol nincs kamu, nincs előre megrendezett verekedés, két ember, egy ketrec, és addig megy a dolog, amíg a másik harcképtelen nem lesz, vagy fel nem adja. Ebbe a világba kalauzol el minket a Warrior című film – és közben köré kanyarít egy torokszorító drámát.

Minden bunyós filmbe kell egy szerethető, esélytelen karakter, akinek lehet szurkolni – ezt a Rocky óta tudjuk. Ebbe a filmbe kettő is jutott a nézőnek, döntse el, ki a szimpatikusabb. Brendan és Tommy ráadásul testvérek, egy nagyon nehéz családi háttérből érkezve, ahol a szülők elváltak, az egy srác a beteg anyához, a másik a részeges apához kerül. Mindkettejük életében fontos szerephez jut a küzdősport – bírkóznak, bunyóznak, apjuk, Paddy edzi őket, amíg együtt a család. Tommy vigyáz édesanyjára, majd katonának áll, szolgál a Közel-Keleten, Brendan fizikatanár lesz, családja van, szép háza – mondhatni, neki a könnyebb a helyzet. Azonban jön a válság (mostanság ezt előszeretettel veszik elő a filmek), és a bank vinni akarja a házat. Ráadásul Brendan “szórakozásból” részt vesz egy utcai, szervezett bunyóban, ezért fél évre fel is függesztik az állásából. Úgy dönt, visszamegy harcolni, és ebből tartja el a családját. Tommy, visszatérve a harctérről, szintén ezt a döntést hozza, és mindketten bejutnak a sportág legnagyobb eseményére, a Spartara, ahol a győztes visz mindent, a fődíj pedig 5 millió amerikai dollár.

Megkapjuk az alapsémákat. Szerethető hős(ök), utálható ellenfelek, “training montage” jó zenével, verekedéseket szépen filmezve, mégsem ez marad meg az emberben, ha megnézi ezt a mozit. A két testvér sorsa, bár más irányba mentek, nem túl rózsás, a gyermekkorban elszenvedett sérüléseket egyikőjük sem tudja feldolgozni, és bár hiába próbál apjuk jó útra térni, nem tudnak megbocsájtani neki. Kisvárosi hősök, akikből óriás lesz a film végére.

Joel Edgerton, mint fizikatanár-harcos, nagyszerű a filmben. Ő az igazi Rocky, aki a családjáért nem sajnálja magát. Tom Hardy, mint Tommy, a veterán, a megtört, aki borzalmas titkokat hordoz magában mind anyjáról, mind a csatatéren történtekről – egyszerűen zseniális. Magába forduló, első blikkre talán bunkó – mégis tele van érzelemmel, és ezt Hardy olyan átéléssel hozza, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Az apa szerepében Nick Nolte – t láthatjuk, aki végre kapott egy testhezálló szerepet. Nem nagyon tudom eldönteni, hogy Ő, vagy Hardy jobb a filmben – nem tudom, jelölik e, de Nolte sanszos egy mellékszereplő Oscarra ezért az alakításért. Már csak kettőjük közös, szállodai jelenetéért is érdemes megnézi ezt a mozit. Feltűnik még Jennifer Morrison is, mint Brendan felesége, Őt ugye a House – ból ismerhettük eddig.

A cselekmény nincs túlbonyolítva, szépen vezet a vége – katarzishoz. A személyiségek gyönyörűen ki lettek dolgozva, egy jó rendezéssel és parádés színészi játékkal párosítva, a Warrior egy nagyszerű film. Szégyen, hogy még csak híre sincs annak, hogy itthon mikor mutatják be a hazai mozik.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

4 hozzászólás

  1. weart szerint:

    nagyon átjött a film, nem találtam kivetnivaló, a kritika is jó róla ment a like

  2. DRoni szerint:

    Véletlenül volt szerencsém megnézni a filmet, s bár, tartottam tőle, azt még jobban bántam volna, ha nem nézem meg. A gyengébbik nem képviselőjeként szívből ajánlom nő társaimnak is ezt a megindító filmet…

  3. mhzek szerint:

    Nagyon jó film csak egy nem jött be h a végén a félholtravert Mr.C leveri Tommyt akinek semmi baja a lelkét kivéve 😀 Tommy alapbol képzettebb erősebb jobb kondiban van és nem klofolta ki a fejét az orosz_D

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.