web analytics
A Dangerous Method - Viggo Mortensen - Kiera Knightley - Michael Fassbender

Veszélyes vágy – A Dangerous Method

Bár nem igazán foglalkoztam a pszichológiával, Sabina Spielrein neve még nekem is ismerős, bár ez főleg a történelem iránti rajongásomnak tudható be. Keira Knightley az egyik nagy kedvencem az aktuális színésznők között, ezért nagy reményekkel vágtam bele a Dangerous Method – ba. (még nincs magyar címe)

Carl Jung (Michael Fassbender) nagy ígérete a pszichológiának, Svájcban dolgozik a Burghölzli klinikán, ahová egy napon egy fiatal, orosz származású zsidó lányt hoznak be, hisztérikus rohamokkal. A fiatal orvos új módszereket próbál ki a terápia során, aminek során felszínre kerülnek a lány problémáinak igazi alapjai, lényegében a gyermekkori bántalmazás, némi szexuális aberrációval keverve. Jung és Spielrein (Keira Knightley) között a kezelés alatt romatikus viszony alakul ki, annak ellenére, hogy a férfi házasságban él, és két lánygyermek apja. Jung mindenről beszámol mentorának, Sigmund Freudnak (Viggo Mortensen), aki szintén figyelemmel kíséri a lány állapotának javulását. Sabina nagyon fogékony a pszichológia minden ágára, ezért amikor orvosa gyógyultnak nyilvánítja, maga is beiratkozik az orvosira, és az egyik első női agyturkász lesz, aki nagy híve Freud tanainak. A három ember komoly hatással lesz egymás tanulmányaira, és persze magánéletükre is.

Nagyon kíváncsi voltam, hogyan fog működni ez a három igencsak jó nevű és tehetséges színész együtt a vásznon. Némileg csalódás volt számomra, hogy Knightley és Fassbender között valahogy nem működött a dolog. Olyan érzésem volt, hogy megpróbálták a tökéletest eljátszani, de nem sikerült. Nem lett izzadtságszagú, csak valahogy nem volt meg a kémia a férfi és a nő között – pedig mindketten küzdöttek a saját démonjaikkal. Jung a hűtlenségével, azzal, hogy mindennap szembesülni kellett felesége ragaszkodó szerelméhez (legszebb jelenete kapcsolatuknak, amikor a felesége bocsánatot kér azért, hogy megint lányt szül neki, vagy amikor átadja az ajándék hajót, és kifejti, mennyire jó ember is Jung)  – Sabina pedig a férfi iránt érzett vonzalmával, és azzal, hogy a fájdalom még mindig mennyire része szexuális életének.

Fassbender és Mortensen közös jelenetei viszont zseniálisak. Ahogy a két elme összecsap, és próbálják a saját elképzeléseiket ütköztetni (Freud szerint a lelki problémák mögött szinte minden esetben szexuális témájú előzmény áll, Jung inkább hisz valami spirituális válaszban) – nos, ott igazán nagy dolgok történnek a vásznon. Érdekes még Vincent Cassel rövid játéka is, mint Otto Gross, az ő és Fassbender beszélgetései is sokat adnak a filmhez.

Izgalmas téma, három nagyszerű színész, mégis, valahogy az összkép kicsit felemás lett számomra. Minta valami hiányozna, de úgy, hogy magam sem tudom megmagyarázni, hogy mi. Lehet, ezt a filmet még újra kell néznem majd. Március közepétől a hazai mozikban!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.