web analytics
A tetolvált lány - The girl with the dragon tattoo - Daniel Craig - Rooney Mara

A tetovált lány – The Girl with the Dragon Tattoo

Igen furcsán kerültem anno a Millenium trilógia közelébe. Sem a könyvet nem olvastam, sem a filmeket nem láttam, valahogy elkerült, egészen az utolsó részig. Megnéztük moziban, kicsit furcsának tűnt az egész történet hangulata, az, hogy milyen könyörtelenül lassan építkezett, de mégsem volt unalmas – ezért megnéztem az első két filmet is. Amikor kiderült, hogy David Fincher nekiesik egy amerikai remake-nek, féltem és reménykedtem is egyben – kiváncsi voltam, mit tud ebből a történetből kihozni, mi lesz az a plusz, amit esetleg hozzá tud majd adni.

Az alaptörténetet szinte mindenki ismerheti. Mikael Blomqvist (Daniel Craig) egy tehetséges oknyomozó újságíró, akit felkérnek, hogy járjon utána egy 40 évvel ezelőtti gyilkosságnak. Segítségére lesz egy punk csaj, aki mellékesen hacker is, Lisbeth Salander (Rooney Mara). Az ügy feltárása alatt igencsak komoly konspirációk, zavaros szálak kerülnek elő, mert ugye a “fehérgalléros” rosszfiúk itt egy arisztokratikus család tagjai.

Bármennyire is igyekeztem objektíven nézni a filmet, nem sikerült, szinte állandóan az forgott a fejemben, hogy miben más ez a film, mint a svéd eredeti. Valahogy olyan érzésem volt, hogy Fincher elolvasta a könyvet, megnézte Niels Arden Oplev alkotását, fejben összerakta a sajátját, majd megrémült, hogy ez teljesen ugyanaz, mint az eredeti. Ezért elkezdett szelektálni, kivenni részeket, egy kicsit gyúrni a karaktereken, és így leforgatni a sajátját. Itt éreztem az első hibát – Fincher elsiklik néhány fontos dolog felett, vagy inkább nagyvonalúan kezel, mint pl. a Lisbeth múltja. Blomqvist is kicsit más lett, az amerikai változatban kicsit “erősebb”, mint a svéd verzióban, de annak azért örültem, hogy nem faragott belőle szuperhőst, megmaradt annak az okos, de kicsit suta karakternek.

A főszereplők castingja szerintem nagyon rendben van. Craig olyan arcát is mutatja, amit eddig nem nagyon láttunk, Rooney Mara pedig nekem sokkal jobban tetszett, mint Noomi Rapace. Valahogy nekem hihetőbb és hitelesebb volt.

Miért is szokott az hollywoodi álomgyár európai filmekből remake-et készíteni? Egyrészt ugye a pénz, másrészt meg megpróbálják az amerikai “átlagmozinéző” számára fogyaszthatóbbá tenni a néha túlságosan is megterhelő filmeket. Szerencsére Fincher nem erőszakolta meg a történetet, és nem is lett schmitti magasságokba emelkedő copy paste – bár átvette a törzsanyagot, de tényleg igyekezett egyedi következtetést levonni. Kíváncsi lennék a folytatásokra, lévén azok a svéd verzióban gyengébbek lettek, ha ott is tudnak valami pluszt beletenni, egy amerikai Millenium trilógia akár értékes is lehet.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. kispáladri szerint:

    úgy én is kíváncsi vagyok a folytatásra, h az álomgyáriasítás érdekében összecsapva lőtték le a második rész fontos momentumát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.