web analytics
A Vaslady - The Iron Lady - Meryl Streep

A Vaslady – The Iron Lady

Vegyük szépen sorba azokat a dolgokat, amikkel a legtöbbet foglalkoztam életemben. Filmek – pipa. Történelem, politológia – pipa. Anglia – pipa. Foci – na az nincs benne. Négyből három, ergó a Vaslady biztosan nekem szóló film.

Elegáns, idős hölgy sétál le a sarki boltba, és meglepődve tapasztalja, milyen drága is egy pint tej. Hazatérve zsörtölődik a házvezetőnőnek, majd a férjének is, amiben csak egy apró probléma van : a férj már régen halott. Igen, Ő Margaret Thatcher (Meryl Streep), a Vaslady, aki 1979 és 1990 között kemény kézzel vezette az Egyesült Királyságot, komoly harcokat vívott a szakszervezetekkel, és miniszterelnöksége alatt egy háborút is indított Anglia a Falkland szigeteken is. Népszerűsége töretlen volt, külföldön is elismerték, az Iron Lady “becenevet” az oroszoktól kapta. Egy vacsora alkalmával elindulnak az emlékek, végignézhetjük, hogyan került a fiatal lány a politika közelébe, hatalmas elkötelezettsége és akaratos személyisége révén miként lett pártja majd az ország vezetője. Mindeközben a jelenben azon küzd, hogy ne őrüljön meg.

Furcsa kettősség alakult ki bennem a film végén. Egyrészt sajnáltam, mert a történet igencsak elnagyolt, és időnként a történelmi hűségnek sem felel meg. A történet középpontjában végig Thatcher áll, ami egy önéletrajzi jellegű filmnél nem is csoda, viszont úgy mutatja be a történetet, mintha mindent a saját erejéből ért volna el, mint akinek az egész kormányzása egy “one man show” – ként működött – holott nagyon komoly, és felkészült miniszterek segítették a munkáját – róluk gyakorlatilag szó sem esik. Rengeteg nagyon fontos eseményről még csak említést sem tesz – megpróbálja a film visszaadni a vaslady személyiségét, de nem igazán sikerül – pontos képet nem kapunk.

Másrészt viszont ott van Meryl Streep. Teljesen átszellemül, a sminkje tökéletes, és minden mozdulatából Thatcher köszön vissza. Ő maga lesz a miniszterelnök, tényleg Oscar gyanús, egyszerűen odaszegezett a székhez a játéka.

Olyan lett a Vaslady, mint egy futballmeccs, ahol van egy nagyszerű csapat, egy zseniális középcsatár, de  a kapitány (Phyllidia Lloyd) használhatatlan taktikával küldi fel a srácokat a pályára. Egy hatalmas, kihagyott ziccer lett a film – csak hogy meglegyen a foci is, és akkor most már minden pipa.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

6 hozzászólás

 1. dinasztie szerint:

  Hol láttad a filmet? Már nagyon szeretném megnézni. 🙂

  • lippije szerint:

   Megvannak bizonyos forrásaim még a régi időkből, amikor komolyabban foglalkoztam filmkritikával 🙂 Kis türelem, és megnézheted itthon is, egy hét, és premier!

 2. perfect szerint:

  Szerinted egy 13 éves lánygyerek számára nézhető ? Sokat olvas, komoly, történelem, közélet iránt érdeklődő .

 3. perfect szerint:

  Bocs, de még azt akartam írni, hogy a Király beszéde tetszett neki, értette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.