web analytics
Bennfentesek - Inside Job

Bennfentesek – Inside Job

2008 – ban beütött a gazdasági válság, azóta is nyögi az egész világ. Napi szinten rengeteget olvashattunk róla, szépen csöpögtek is az infók, de úgy igazándiból összefoglalva én még nem láttam sehol. Charles Ferguson tavaly összerakott egy filmet, ami az Oscar gálán megkapta a legjobb dokumentum film díját.

Igen, ez egy dokufilm. Matt Damon narrációjával végigmegyünk gyakorlatilag az elejétől az egész sztorin. Egy folyamatot mutat be, ami közel 20 trillió (20.000.000.000.000.000) dollárjába került a világnak.  Magyaráz, és közben igyekszik olyanokkal interjút készíteni, akik részesei, vagy akár okozói is voltak ennek az egész folyamatnak. Nem mondom, hogy könnyen érthető elsőre, és ha nincsenek meg az alapvető gazdasági alapfogalmak ismerete, lehet, hogy néhol gondba is kerülhet a néző, de a végére talán derenghet valami, vagy legalábbis a nagy összeesküvés elméletek egy részét kidobálhatjuk.

Izlandról indulunk, ahogy a válság is itt játszódott le először kicsiben. Komoly figyelmeztetés volt ez a világnak, mégsem figyeltek rá igazán azok, akiknek kellett volna, amíg 2008 szeptemberében a Lehman Brothers be nem jelentette, hogy csődbe megy. Érdekes, hogy a Lehman nem volt egy kiemelkedően nagy intézet, mégis, magával rántotta az egész világot.

A film nagy előnye, hogy magyaráz. Végigvisz lépésenként az egész folyamaton, a kialakulástól a tetőzésen át az enyhülésig. Megszólít bankvezért, egyszerű brókert, politikust, de még a Wall Street egyik vezető madámját is. Nem akar szórakoztatni, de nem is túl száraz, semmiképpen sem hasonlítható Michael Moore stílusához. Ha láttad a Margin Call – t, akkor azért nézd meg, hogy pontosan értsd, ha meg nem, akkor azért, hogy amikor majd megnézed a moziban a “szórakoztató” változatot, érts pontosan minden lépést.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.