web analytics
Beszélnünk kell Kevinről - We need to talk about Kevin - Tilda Swinton

Beszélnünk kell Kevinről

Nem tudom hány kisgyerekes anyuka – apuka fejében fordul meg a gondolat a születés után, hogy csemetéjük felnőve majd lemészárolja a fél középiskoláját, de ha eddig nem tették meg, és megnézik a Beszélnünk kell Kevinről című filmet, tuti lesz egy pár rossz éjszakájuk. Főleg, ha a gyerek íjjat kér karácsonyra.

Eva (Tilda Swinton) végül is egy elégedett nő, van egy jó állása, utazhat is mellette, a férjét szereti, szép kis kertvárosi házukban boldogan élnek. Amikor teherbe esik, minden elkezd változni. Valahogy idegennek érzi az áldott állapotot, nagyon megszenved a vajúdás közben, és amikor először kezébe veszi a fiát, Kevint, valahogy nem az igazi a dolog. A fiú már csecsemő korától jobban kötődik az apjához (John C. Reilly), a pár próbálja meggyőzni magát, hogy Kevin furcsa időnként furcsa viselkedése csak annak tudható be, hogy még kisgyerek, Eva egyre többször érzi azt, hogy a srác szánt szándékkal gonoszkodik vele, és tesz keresztbe ott, ahol tud.  Először csak apróbb dolgokat tesz, minthogy összekeni kajával az asztalt, de aztán később egyre inkább durvulnak a dolgok. Később, amikor megszületik a kistesó, Celia, eldurvulnak a dolgok, találkozik még egy hörcsög is a konyhamalaccal. A fiú apjától egy játék íjjat kap ajándékba, majd tinédzserként egy rendes, komoly fegyvert. Egy nap csomagot hoznak a srácnak, amiben jópár kerékpárbilincs van….

Az egész film egy, az időben oda-vissza ugráló, roppant feszült és nyomasztó alkotás. A gyermekének tette miatt bűnhődő, önmarcangoló anya meséje, aki próbálja megkeresni az okot, hogy miért is válhatott fiából egy szociopata. A környezete elítéli, gyűlöli, Ő pedig nem találja a válaszokat. Nem biztos abban sem, hogy szerette – szereti e igazándiból Kevint, de azt sem tudja meg, hogy létezhet e olyan, hogy egy nő egy szörnyeteget szüljön.

Súlyos társadalmi kérdéseket feszeget a film, lassan indul, és építkezik, Lynne Ramsey rendezőnő folyamatosan adagolja a feszültséget. Tilda Swinton zseniális az önmarcangoló, a környezete elől menekülő anya képében, az arcán ott van minden, a félelem, a gyűlölet, a kétségbeesés – kijár Neki az Oscar jelölés. Reilly is tetszett, hiteles a gyermekeit rajongásig imádó apa képében, aki próbálja elsimítani a dolgokat – akár egy mellékszereplő jelölést is érhet. Kevin karakterét három srác játszotta, mindegyik telitalálat, Rock Duer még ártatlanul gonosz, Jasper Newell időnként hihetetlenül hátborzongató, Ezra Miller pedig már igazi szocipata.

Nehéz film, kevés párbeszéddel, inkább nyomasztó, mint sokkoló képekkel. Családalapítás előtt állóknak nem ajánlom, de egyébként kötelező. Február 9-től a mozikban!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Peter szerint:

    Tök jó lenne, ha nem egy óriási spoilerrel indítana egy ilyen kritika…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.