web analytics
Sherlock Holmes - Árnyjáték - Game of shadows - Robert Downey Jr - Jude Law

Sherlock Holmes – Árnyjáték

Ha Sherlock Holmes szóba kerül, a legtöbb embernek egy csavaros eszű nyomozó jut eszébe, aki hű társával, Dr. Watsonnal mindenféle bonyolult ügyeket old meg, és bizony Ő a földkerekség legokosabb magándetektívje. Az eredeti könyv azonban sok tekintetben más. Holmes elég csapodár, sokszor nagyképű, mondhatni bunkó, szeret verekedni és nem veti meg a kábítószereket sem. A 2009-es Guy Ritchie film ebből a Holmes – ból adott rendesen ízelítőt, kicsit több akcióval és kevesebb nyomozással. 2011 – ben bemutatták a második részt, az Árnyjátékot.

Holmes (Robert Downey Jr.) az egyetlen igazi ellenfelével, Moriathy professzorral (Jared Harris)  kerül szembe, aki itellektuálisan és fizikálisan is méltó ellenfele lehet (lévén boxbajnok). Watson éppen az esküvőjére készül, de közben nyomozónk egyre inkább beleássa magát a professzor üldözésébe, és kapcsolódási pontokat vél felfedezni az Európa számos pontján bekövetkező terrorcselekmények és ellenfele között. A hajsza ott kezdődik el igazán, amikor a professzor a nászútra vonatozó Watson (Jude Law) és felesége ellen bérgyilkosokat küld. Segítségükre lesz Holmes bátyja, Mycroft (Stephen Fry) és feltűnik egy cigány jósnő is, (Noomi Rapace), akinek eltűnt a testvére, és igencsak szeretné megtalálni. A kis csapat végigrohanja Európát, és megpróbálja leleplezni a professzor gonoszságait.

Volt bajom a filmmel, nem is kevés. Az első részben még csak-csak volt nyomozás, itt most szinte semmi. Ez kérem egy akciófilm, csak itt most a főhőst Sherlock Holmes-nak hívják. Hiányzott az erő a főgonoszból, ha nem olvastam volna könyvben korábban a professzorról, fogalmam sem lett volna róla, hogy ki is Ő. Persze, szépen fényképezett és koreografált jelenetek vannak benne, de pl. az X+1000-ik lassításos jelenet engem már kifejezetten fárasztott, majdnemhogy idegesített. Kevesebbet kaptam Holmes és Watson külön kis csipkelődő csatájából is, bár Downey Jr. és Law még mindig jók ebben. Kellemes meglepetés volt Fry, nagyon jó karaktere volt a filmnek.

Igen, ez e gy blockbuster, termelni fogja a lóvét, sokan meg is fogják nézni, és minden bizonnyal sok embernek tetszeni is fog. Én nagyon szeretnék megnézni egyszer Guy Ritchie-től egy olyan Sherlock filmet is, ahol az ész is dominál, nem csak az akció. Szerintem képes lenne rá.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.