web analytics
sleeping beauty

Sleeping Beauty

Igenis szoktam művészfilmeket is nézni. Többször előfordul, hogy nem értem, sőt, nem is tetszik, de vallom, ha ismerni szeretném a filmnézés titkait, ezekkel az alkotásokkal is találkozni kell. Ezért is vettem elő a Sleeping Beauty – t.

Nem, ez nem Csipkerózsika történet, bár az alvás fontos szerephez jut. Lucy (Emily Browning) egyetemista lány, és mint olyan, nem veti fel a pénz, ezért mindenféle munkákat elvállal, hogy fenntartsa magát. Orvosi kísérletekben vesz részt, takarít egy étteremben, fénymásoló egy irodában. Nem túlzottan prűd, sőt, ezért időnként saját magát is áruba bocsájtja, vagy egy pénzérme feldobásával dönti el, hogy két pasi közül melyikkel és mikor menjen el. Egyetlen barátja Birdmann (Ewen Leslie), aki szenvedélybeteg, vagy legalábbis kevés ember eszi vodkával a reggeli műzlit.  Lucy egy nap egy hirdetésre jelentkezik, ahol felszolgálókat keresnek, némi erotikus töltettel. Bekerül a céghez, ahol hamar felfigyelnek rá, és új munkát kap: bedrogozva, eszméletlenül kell feküdnie egy hatalmas ágyban, a kuncsaftok (jellemzően idős, pénzes urak) pedig azt tesznek vele, amit csak akarnak, két szabály van : nincs behatolás és nem maradhat a lányon semmiféle nyom.

Szinte semmit nem mond a film. Nem tudunk meg semmit Lucy életéről, családjáról, csak egy rövid említést tesz alkoholista anyjáról. Nem tudjuk, hogy volt e valami kiváltó oka, hogy ennyire szabadelvűként éljen. Akár azt is sugallhatja, hogy ennek a lánynak nincsenek igaz érzelmei, de ezek meg buknak a Birdmann – el megélt utolsó találkozó alatt. Lineárisan folyik a cselekmény, és sokan azt mondták róla, hogy unalmas, én is tartottam tőle. Mégis, valahogyan az első pillanattól az utolsóig lekötötte a figyelmemet. Botrányfilm? Közel sem az, ahhoz már jócskán túl van töltve a mozinéző,erotikus töltettel mindenképpen. Persze, lehet szörnyülködni azon, hogy milyen elborult és perverz ma a világ, de ebben sincs túl sok újdonság. Browning sem kiemelkedő, a rendező, Julia Leight pedig saját könyvét vitte filmre, első rendezése, és ez érződik is. Mégis, akkor mi foghatott meg benne? Magam sem tudom, lehet, éppen csak olyan hangulatban voltam, amikor a film szép képei eltaláltak. Mindenesetre érdemes egy esélyt adni neki.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.