web analytics
Suszter, szabó, baka, kém - Tinker Tailor Soldier Spy - Gary Oldman

Suszter, szabó, baka, kém – Tinker Tailor Soldier Spy

Ha azt mondom Anglia, és titkosügynök, akkor elsőre szinte mindenkinek a Martini felrázva, nem keverve és persze James Bond jut eszébe, a hihetetlen történetekkel, akciókkal, ellenfelekkel, kütyükkel és nőkkel. Nos, ez a film egészen más oldalról mutatja be az MI6 működését a 60-as, 70-es években, a hidegháború kellős közepén.

Budapesten járunk. Jim Prideaux (Mark Strong) éppen arról próbál információkat szerezni, hogy ténylegesen sikerült e az oroszoknak beszivárogni az angol titkosszolgálatba. Az akció során megölik Prideauxot, ezért George Smiley (Gary Oldman), aki az egyik felelőse volt az esetnek, kapja azt a feladatot, hogy derítse ki, ki a tégla a csapatban. A fiatal Peter Guillam (Benedict Cumberbatch) lesz a segítsége, hamar le is szűkítik a kört a híres Circus négy tagjára. Segít ebben nekik Tarr, egy rockénekes (Tom Hardy). Fedőnevük a tinker, a tailor a soldier és a spy :  Billy Haydon (Colin Firth), Percy Alleline (Toby Jones), Roy Bland ( Ciaran Hinds) és Toby Esterhase (David Dencik) a fő gyanúsítottak. Persze előkerül minden, ami egy jó kémtörténetben kell, kódok, álnevek, összeesküvések,szerelmi szálak. Smileynak nincsenek csodafegyverei, még egy nyamvadt Moneypenny sem jelenik meg a sztoriban, mégsem fogsz unatkozni, mire eljutunk a végkifejletig.

Még akkor sem, ha ez a film nem a sebességéről híres. Szépen sorban bontja ki a szálakat, talán csak a vége kapkod egy picit, de az sem vészes. A képi világa nekem nagyon tetszett, mintha egy 70-es évekbeli sorozatot néznél. Mint később számomra is  kiderült, ez nem véletlen, a film alapja egy azonos című BBC sorozat, amiről én még sosem hallottam, de ezek után azt hiszem, beszerzem. Folyamatosan adagolja a rendező (Thomas Alfredson) a feszültséget, végigvezeti a nézőt az egész történeten. Nagyszerű színészi játékokat láthatunk benne, Oldman zseniális, Cumberbatch képe behízelgően angol, nekem kellemes csalódás, Firth megbízható, és Tom Hardy is bebizonyította, nem véletlenül tartják a fiatal generáció egyik legjobbjának. A budapesti jeleneteket itt forgatták, és feltűnik pl. Muzsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter is a filmben, még ha csak nyúlfarknyi szerepben is, viszont többször beszélnek magyarul a történet alatt, ritka mókás Colin Firth – től tört magyarságú mondatokat hallani.

Thriller ez a javából, a korszak remek bemutatásával. James Bond vagy M:I rajongóknak valószínűleg lassú lesz, és akár csalódás is, de egy próbát mindenképpen megér, hátha elkap a hangulata. Nekem nagyon tetszett!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.