web analytics
The Grey - Liam Neeson

Fehér pokol – The Grey

Túlélőfilmet láttunk már eleget, amikor is egy csapat vagy esetleg egy főszereplő valamilyen katasztrófa közepébe kerül, majd onnan próbál menekülni. Olyat is láttunk már, amikor hóba-fagyba lezuhan egy repcsi, benne pár pasival, akik aztán mindenféle nem túl gusztusos dolgot követnek el, hogy életben maradhassanak. A The Grey is ilyen, mégis más, és ez nem csak Liam Neeson játékának köszönhető.

John Ottway (Liam Neeson) Alaszkában dolgozik, egy olajfúró vállalkozás megbízottjaként, feladata az, hogy a környéken őshonos, de az emberekre veszélyes szürkefarkasokat távol tartsa a dolgozóktól. Gyakorlatilag egy bazi nagy puskával járja a környéket, és ha olyan állatot lát, ami a tábor közelébe jön, lelövi. Valami azonban nincs rendben az életével, merthogy utolsó munkanapján keserű hangú levelet ír feleségének, majd fogja a fegyverét, kimegy a szabadba, és már a szájában a cső, amikor felüvölt egy farkas, és John mégiscsak meggondolja magát. Másnap felül egy repülőre, ami azonban a munkából hazatérő emberekkel együtt lezuhan. Heten élik túl a becsapódást, de közülük egy máris halálos sebet kapott – a vadász próbálja nyugtatni, és elfogadtatni vele azt, hogy meg fog halni. Persze próbálnak felkészülni a túlélésre, fát gyűjtenek, tűzet raknak, azonban hamar szembesülnek azzal, hogy ezen a területen a farkasok a főnökök. Klasszikus 10 kicsi indián sztori, menekülni próbálnak, és lesz áldozat is bőven.

Tényleg nincs nagy truváj a film történetében, inkább az elmesélés módja az, ami kiemeli a The Grey-t a sorból. Joe Carnahan rendező úgy tárja elénk a filmet, hogy egy pillanatig sem próbálja a farkasokat kegyetlen gyilkosoknak beállítani, egyszerűen ez egy természet vs. emberek meccs, ahol bizony az emberek állnak vesztésre. A film elején az is kiderül, hogy bár Ottway feladata a farkasok kilövése, mégis, valahol tiszteli ezeket az állatokat. A katasztrófa túlélői egyszerűen csak rosszkor vannak rossz helyen, és bebizonyosodik, a természetben, mindenféle eszközök nélkül még mindig az állatvilág az úr. A film nem puszta akció, nincs túl sok vér, és leszakadó végtag, mégis, az első perctől az utolsóig feszült. A férfiak közül egyik sem szuperhős, nem tépnek szét két kézzel farkasokat – mindegyiknek van egy rövid története, amit a rendező ügyesen felhasznál, és így lesz drámája ennek a filmnek.

Neeson meg olyan, mint a jó bor, ahogy öregszik, egyre jobb lesz, és igenis jól állnak neki ezek az akciódúsabb szerepek. Kellemes meglepetés a The Grey, az elmesélés módja, a szép képek és a főszereplő játéka miatt mindenképpen ajánlom! Amerikában pár napja mutatták be, nálunk még nincs dátuma, de nagyon remélem, ez a film nem fog elkallódni.

Live and die on this day.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

3 hozzászólás

 1. zozo szerint:

  SPOILER
  most akkor ott vége a filmnek, ahol a fekete snitt van és elkezdődik a vége főcím? mert én idáig láttam, de állítólag az end credit után van még valami… mi? köszi
  amúgy tényleg nem egy tucat popcorn

  • lippije szerint:

   igen, van a végén egy pár másodperc, amikor is John Alphán fekszik, még mindketten lélegeznek, szóval ez után sem tudni, hogy ki élte túl a “találkozót” – talán a DVD verzióban majd megtudjuk, olvastam olyan pletykákat, hogy van egy alternatív befejezése is a filmnek.

 2. scraped szerint:

  Zseniális film, Neeson egyre jobb, az utolsó pár perc miatt és a stáblista utáni rész miatt számomra 2012 eddigi legjobb filmje, sőt, talán életem egyik legjobb filmje. 10/10

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.