web analytics
A bosszú jogán - Seeking Justice - Nicholas Cage

A bosszú jogán – Seeking Justice

Mint már korábban említettem, én még mindig bízom abban, hogy láthatjuk még Nicholas Cage – et jó filmben jól játszani. A lángoló fejű motorostól rosszabb talán már nem lehet, ezt kicsit döcögve ugyan, de a  Bosszú jogán-ban be is bizonyította.

Will Gerard (Nicholas Cage) irodalmat tanít egy suliban, komoly zenész feleségével, Laura-val (January Jones) boldog házasságban élnek New Orleansban. Egy este Will és kollégája/barátja, Jimmy (Harold Perrineau) társaságában sakkozik egy jót, közben a felesége hazafelé tart, de egy férfi megtámadja, és megerőszakolja. A kórházban a férj találkozik egy ismeretlen férfival, aki Simonként (Guy Pierce) mutatkozik be, és felajánlja a segítségét a nehéz helyzet megoldásában. Cserébe csak egy apróságot kér, de hogy az mi, most még nem árulja el. Will először elutasítja az ajánlatot, de amikor a felesége magához tér, és látja, hogy mennyire megtörte a trauma, megegyezik Simonnal. Nemsokára egy borítékot kap, benne a feleségétől ellopott nyaklánc, és egy megdönthetetlen bizonyíték arról, hogy a tettes már soha többet nem fog ártani senkinek. A család élete lassan visszarázódik a rendes kerékvágásba, Laura is kezdi feldolgozni a vele történteket, amikor is Will kap egy hívást Simontól, aki most szeretné bevasalni rajta azt az apró kis szívességet.

Okos kis film lenne a Bosszú jogán, ha egy picit erősebb scriptet kap, és ha nem tekinti mindenki, a rendezőtől kezdve az operatőrön át a szereplőkig iparosmunkának, és egy kicsit több lelket is belead. Nicholas Cage manapság amolyan rossz ómen lehet Hollywoodban, azon sem lennék meglepve, ha a kollégák “félnének” vele játszani, hiszen nagy név, de az utóbbi időkben nem túl sikeres a filmjeiben. Amerikában is csak mostanában mutatják be, holott a fél világon lement már – talán a forgalmazó is tart egy kicsit a sikertelenségtől. Szerintem nem kell. Mindenki hozza a biztosat, Cage talán most a legjobb az utóbbi években, de mégsem áll teljesen össze a dolog. Ott van pl. a férj-feleség kapcsolat : egyszerűen nem hihető az, hogy ez a két ember szerelmes egymásba, és hogy a pasi bármire képes, csakhogy imádott asszonyát kirángassa abból a gödörből, amibe került. Cage hozhatja azt a figurát, amiben a legjobb, vagyis szenvedhet rogyásig, csak közben ugye akciózni is kellene – mindez egy angoltanártól kicsit szokatlan. A fényképezés elég plasztikus, komor, érthető, hogy mi volt a koncepció vele, de valahogy mégis kicsit idegen.

A történet, bár apró csavarok vannak benne, mégis kiszámítható – de legalább a történetvezetés nem unalmas. Akár elgondolkodtató is lehet, hiszen ki nem ábrándozott már el azon, hogy igazságot tesz úgy, ahogy az neki tetszik. Nem ez lesz az év filmje, de egy apró reményt adhat arra, hogy Nicholas Cage elindul a gödörből, és visszatér oda, ahol a 90-es években járt.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.