web analytics
A fekete ruhás nő - The Woman in back - Daniel Radcliffe

A fekete ruhás nő – The Woman in Black

Anglia, a XX-ik század eleje, vidéki, elhagyatott ház, ködös mocsár, magas gallérok, őrült, idős asszony, kell még más egy jó kis rémisztgetős horror filmhez? Úgy gondolom, sok minden nem, esetleg még egy jó színész, aki aztán a halálba paráztat minket. Erre a szerepre kiválasztani Daniel Radcliffe – t, akit amíg él, mindenki a Harry Potterrel fog összekötni, bátor, de jó döntés volt.

Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) fiatal ügyvéd, aki egyedül neveli fiát, a négy éves Joseph-et (Misha Handley – aki a valós életben Radcliffe keresztfia), miután felesége, Stella a gyermek születésekor életét vesztette. Nincsenek túl jó anyagi helyzetben, amikor Kipps egy utolsó megbízatást kap, el kell utaznia egy vidéki kis faluba, ahol egy elhunyt nő hagyatéki ügyeit kell rendbe tennie. A helyiek nem fogadják valami barátságosan, de azért a helyi csárdában kap szállást, és összeismerkedik Sam Dailyvel (Ciarán Hinds), aki egy jómódú birtokos. Hogy gyorsan és nyugalomban tudjon dolgozni, beköltözik az elhagyatott házába, és többször is lát egy fekete ruhás nőt a ház környékén, sőt, bent a házban is. Jelenti a rendőrségen, de figyelmen kívül hagyják, amikor is két fiú hozza be az őrsre a húgukat, aki lugot ivott, és Kipps kezei között hal meg. Mint kiderül, nem ez volt az első eset, és a pletykák egy fekete ruhás nőről szólnak, aki szellemként jön el a gyermekekért.

Az alkotóelemek, mint említettem, adottak. A feladat már “csak” az, hogy a film kellően feszült legyen – nos ezt James Watkins rendezőnek sikerült megoldania. Már eleve a nyitójelenete olyan felütést ad a filmnek, hogy az elején kicsit aggódtam, hogy képes lesz e ezt a tempót és ezt a hangulatot fenntartani. Jelentem, én bizony kapaszkodtam a székbe rendesen, végig. Radcliffe szinte végig a vásznon van, és bizony súlyos percek telnek el úgy, hogy meg sem szólal, csak bolyong a házban és a környékén – mégis, a játéka roppant erőteljes. A férfi, akinek sűrűn vannak látomásai a halott feleségéről is (mindig fehér ruhában, akár utalás is lehet a jó és a rossz harcára) – talán nehezen hiszi, hogy nem a valóságot, hanem szellemeket lát – harcolni is indul ellene egy baltával. A történet persze jól bevált sablonokból épít, de kit érdekel, ha tényleg ott az izzadás a tenyéren, hiszen ez a célja egy ilyen filmnek, nem? Ráadásként egy nem szokványos befejezést is kapunk, ami persze jó pont a forgatókönyvírónak, illetve az eredetinek, amit feldolgoztak.

Konklúzió? Szerintem a legfontosabb az, hogy Radcliffe felnőtt, bár egy ideig még furcsa lesz tőle az apukaszerep, de el kell ismerni, nem véletlenül választották ki anno Harry Potter szerepére. Tessék még ilyen filmeket csinálni, Daniel, jól áll!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

2 hozzászólás

  1. 2012. március 19. hétfő

    […] bepisilős film lesz nemsokára a mozikban, Daniel Radcliffe – el a főszerepben, na meg egy fekete ruhás nővel. A helyszín hasonló, vidéki Anglia, a kor egy kicsit később, és ez is jó. The […]

  2. 2015. február 26. csütörtök

    […] éve ilyenkor mutatták be a Fekete ruhás nő című filmet, Daniel Radcliffe – el a főszerepben. Harry Potter alakítója akkoriban […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.