web analytics

A Guardista – The Guard

Az Erőszakik az utóbbi évek egyik legkellemesebb meglepetése volt számomra. Az azt készítő Martin McDonagh testvére, John Michael úgy gondolta, átmenti a családi szellemiséget, és leforgatta a Guardista című filmet. Milyen jól tette!

Gary Boyle őrmester (Brendan Gleeson) egy ír kisvárosban rendőr. Mondhatni, nem az a tipikus egyenruhás, aki ragaszkodik a szabályokhoz, és példamutató életet él. Gyakran akad össze mindenféle prostikkal, a humora időnként “politikailag nem túl korrekt”, de azért úgy-ahogy kézben tartja a dolgokat. Infó érkezik viszont arról, hogy egy igen komoly drogüzletet fognak a közelben lebonyolítani (egy szép kis hulla személyében), ezért erősítést kap Dublinból.  A helyzet romlik, ezért egy igazi nagyágyú érkezik Amerikából, a szinesbőrű Everett ügynök (Don Chandle), és megindul a harc a rosszfiúk ellen. Ja, és persze egymás ellen is, Gary végre kiélheti igazi énjét, elindul a két rendőr kis játéka is egymással.

Lehetett volna ez a film bunkó, vagy teljesen sablonos, ezerszer látott rasszista poénokra épülő valami. Nem lett az, és ez köszönhető a korrekt, jól megírt párbeszédekre épülő forgatókönyvnek, és a McDonagh család humorának. Persze lehet párhuzamokat húzni az Erőszakikkal, van is egyezőség bőven, bár a Guardista talán kevésbé lett kidolgozva, és inkább ad nagyobb teret Gleeson – nak, aki él a lehetőséggel, és bőven elviszi a hátán az egész filmet. Rengeteg utalás az írekre, az összes sztereotípiát elsütik, mégsem lesz unalmas, bár időnként talán egy kicsit vontatott a történet.

Ha bírtad az Erőszakikat, akkor ezen a filmen is jól fogsz szórakozni. Talán kevésbé okos, talán kevésbé kimunkált, de tökéletes szórakozás péntek estére.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. Szabolcs szerint:

    Ismét köszi, ezt a filmet is a te ajánlásodra néztem meg – igaz, anno az Erőszakik tetszett, de ha nem hívod fel erre a figyelmem, elmegyek mellette. Jó szórakozás, egyedi, nem hollywoodi humor 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.