web analytics
Az erő krónikája - Chronicle - Alex Russell - Dane DeHaan - Michael B. Jordan

Az erő krónikája – Chronicle

Szerintem már mindenki álmodozott arról, hogy mi lenne, ha egy reggel arra ébredne, hogy mindenféle szuperhős tulajdonságokkal lett felvértezve. Persze nem elsősorban a Batman féle technikai kütyükkel megoldott trükkökre gondolok, hanem úgy mint, Superman, tudjon repülni, baromi nehéz dolgokat fél kézzel megtartani, megmenteni a világot csak úgy lazán ebéd előtt, aztán meg egy jót sörözni a haverokkal.

Andrew (Dane DeHaan) a középsuli lúzere. Nem elég, hogy gyakorlatilag semmibe veszik az iskolában, otthon sincs semmi rendben, apja alkoholista, és csöppet agresszív, anyja meg éppen rákban haldoklik. A srác beszerez egy kamerát, és úgy dönt, mindent lefilmez, amit csak lát. Persze a körülötte lévők ezt nem nézik jó szemmel, elég sok kínos helyzetbe kerül, de nem adja fel. Csak unokatesója, Matt (Alex Russell) áll ki mellette, és próbálja segíteni az életét. Ő rángatja el egy buliba is, ahol persze tovább filmez Andrew, meg is kapja a kötelező verést, miután az egyik helyi menő arc csaját videózza. Matt és haverja, Steve (Michael B. Jordan) találnak a buli helyszínéhez közel egy baromi nagy lyukat, megkérik Andrew-t, hogy menjen velük, és filmezze le, hogy mit találnak a gödörben, amiből furcsa zajok törnek elő. A srácok egy színváltó kristályszerűséget fedeznek fel a barlangban, amiből jön a hang, a kamerát is majdnem tönkre teszi, de végül is semmi nem történik velük. Pár nap múlva viszont furcsa dolgokat észlelnek magukon : tárgyakat képesek mozgatni akaraterejükkel, és más, egyéb szuperhős funkciókat képesek előcsalni magukból. Nincs is addig semmi baj, amíg arra használják ezeket a tulajdonságokat, hogy a lombfúvót pusztán gondolattal elindítva és megmozdítva, ráfújjanak a suli legjobb csajának szoknyájára, hogy megnézzék, aznap milyen bugyi van rajta. Azonban, ha valakit elkap a gépszíj, nehéz leállni, és kontroll alatt tartani az ilyen hatalmat.

A Blair Witch Project óta tudjuk, hogy kézi kamerás felvételekkel nagyon jól lehet a feszültséget felépíteni, és a csúcson tartani. Az Erő Krónikája is ezt az utat követi, megspékeli azzal, hogy a külső jeleneteket is ipari és térfigyelő kamerák szemszögéből mutatja meg. A trükkök nagyon szépen kidolgozottak, teljességgel hihetőek, sőt, mintha direkt akarták volna úgy megcsinálni, hogy “olcsó” hatást keltsenek – tökéletesen illenek a filmbe. A sztori nagy truvájokat nem tartalmaz, mégis jól felépített, és pont úgy csöpögteti az infókat, majd tolja fel az izgalmat az emberben, hogy az a film végéig kitartson. Jó pontnak tartom, hogy nem lett túl hosszú a film, pont annyi, amennyi kell, nincsenek fölösleges CGI generálta látványelemek. A színészek a főszerepekben jók, persze, DeHaan-nak van a legtöbb dolga, hiszen az Ő jellemváltozásán keresztül kell a film lényegét bemutatni – több-kevesebb sikerrel, és ezúttal nem a forgatókönyv hibája, hogy egy picit ez döcög – a srácnak még van mit tanulnia.

Nagyon várt film volt ez is a részemről, és nagyon örülök, hogy nem okozott csalódást. Végig lekötött, izgalmas volt, nem eltúlzott, hihető látványvilággal. Március elsején kerül a hazai mozikba, mindenképpen ajánlom, az idei tavasz egyik legjobb filmje!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. Kadzsar szerint:

    Teljesen egyetértek, nagyon jó lett a film, rég volt már egy olyan fantasy film, ami az események soraival tartja az izgalmat az emberben és nem pusztán a látvánnyal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.