web analytics
Az ördög benned lakozik - The Devil Inside

Az ördög benned lakozik – The Devil Inside

Kézikamerás ál-dokumentumfilm. A Blair Witch Project óta tudjuk, az ilyen horror filmeket szeretik a nézők, és persze stúdiók is, hiszen az Ördög benned lakozik is kijött kb. 1 millió dollárból, és csak Amerikában hozott eddig közel 54-et. Nem rossz arány, mi? Ja, és azt még hozzá sem tettem, hogy ezért a filmért még csak meg sem kellett izzadniuk.

1989-ben járunk, a 911-et egy furcsa hangú nő hívja, és ott bevallja, hogy megölt három embert. A rendőrségi helyszínelők felvételein keresztül kiderül, hogy itt bizony ördögűzést próbáltak végrehajtani Maria Rossin (Suzan Crowley), sikertelenül. Miután az egyház érintett, elintézik, hogy a nő egy klinikára kerüljön a Vatikánba, ahol aztán majd eldöntik, hogy ténylegesen megszállta e a gonosz, vagy csak szimplán elmebeteg. Nagyot ugrunk az időben, 20 év múlva a lánya, Isabella (Fernanda Andrade) a fejébe veszi, hogy utánajár a dolognak, ezért egy operatőrrel elutazik Rómába, ahol egy speciális iskolát látogat meg, ahol is az ördögűzést tanítják papoknak, illetve találkozik anyjával is. Megismerkedik két renitens pappal, Bennel (Simon Quarterman) és Daviddel (Evan Helmuth), akik nem a “jól bevált” katolikus módon, stikában végeznek ördögűzést. A két fiatal tiszteletes persze kap az alkalmon, és csatlakoznak Isabella-hoz, hogy kiderítsék, mi is az igazság az anyjával kapcsolatban.

Ördögűzős sztorit láttunk már párat, igaz, ilyen FPS szemszögből még nem nagyon. William Brent Bell rendező úgy gondolta, ha már igazándiból nem készült forgatókönyv, akkor megpróbálkozik ezzel a stílussal. Mi is a legnagyobb fegyvere az ilyen kézikamerás áldokuknak? Igen, a spontaneitás. Hiszen úgy kell bemutatni a történetet, mintha valóban, valós időben történnének, semmi előre beállítás, vagy próba, vagy bármi. Ez a stílus ritkán használ nagyívű párbeszédeket, lassú képeket, főképpen azért, mert rémisztgetni szeretne – időnként sikerrel. Van pár mozgalmas ördögűzési jelenet, kitekeredő végtagokkal, eltorzult hangon hörgő emberekkel – de sajnos ennyiben ki is merül a film. Nem mintha túlzott elvárásaim lennének a stílussal kapcsolatban, de pl. egy picivel többet bele lehetett volna csempészni pl. a két pap lelki-erkölcsi vívódásaiból, vagy bármi olyan dolgot, ami karaktert adna a szereplőknek. Így csak egy nagy rohanás az egész, egy csattanós befejezéssel – ami talán a film csúcspontja, helyesen időzítve, de persze igazi válaszokat nem ad, és persze magában hordozza a folytatás lehetőségét, akár csak a Blair Witch tette – de szerintem a filmkészítők akkor teszik a legjobbat velünk, ha elhesegetik ezt a gondolatot. Bár, ahogy a bevételi oldalt látom, nem lennék meglepve, ha kis idő múltán találkoznák egy még inkább bennünk lakozó ördöggel.

A természetfeletti témájú horrorfilmek rajongóinak biztosan tetszeni fog, engem nem túlzottan érintett meg. Március közepétől a hazai mozikban.

Enhanced by Zemanta

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.