web analytics
Borotvaélen - Man on a ledge - Sam Worthington

Borotvaélen – Man on a Ledge

Elsőfilmes rendezőnek jó terep lehet egy akció-thriller, főleg, ha kap egy normális forgatókönyvet. Ezekben a mozikban annyira nem kell figyelni a szereplők jellemrajzára, lehet sarkítani, és van bőven felhasználható panel, amiből élvezhető alkotásokat lehet összerakni. Asger Leth mindehhez kapott még egy használható színész garnitúrát is, és a kötelezőt hozta is a Borotvaélen – ben.

Nick Cassidy (Sam Worthington) szép kis narancsszínű rabruhájában kapja egy korrekt verést a társaktól. Mint minden elítélt, Ő is ártatlannak vallja magát, de hogy ezt bebizonyítsa, megszökik a börtönből. Apja temetésére eltávozást kap, és a szertartáson összebalhézva öccsével, Joey-val (Jamie Bell) Pár nap múlva besétál egy new yorki szállodába, kivesz egy szobát a huszadik emeleten, rendel egy baromi drága reggelit (mert ugye az az egyik legfontosabb étkezés), majd kinyitja az ablakot, és kilép a párkányra. A rendőrség és a többi hatóság hamarosan megérkezik, lezárják a környéket, Nick viszont ragaszkodik egy tárgyalóhoz, név szerint Lydia Mercerhez (Elizabeth Banks). Megkezdődik az alkudozás a párkányon, szép lassan fény derül mindenre, és főszerepet kap egy gazdag, és persze kőgenyó gonosz (Ed Harris), egy gyémánt, egy kis rablás.

Az alapsztori jó, és a megvalósítás is rendben van. Tetszett, hogy az akciók nem lettek túlmisztifikálva, hétköznapi emberek, hétköznapi eszközökkel próbálják megoldani a dolgukat, nincs eszeveszett profizmus, mint mondjuk egy M:I filmben, a klisék így is ülnek. Worthington jól hozza az “én aztán annyira ártatlan vagyok, nézzetek rám” figurát, Ed Harris kisujjból kirázza  a rászabott figurát, Banks szépen megjeleníti az önbizalomhiánnyal küzdő tárgyalót (a filmből persze kiderül, miért is az). A történetre lehet mondani, hogy kb. 25 perc után kiszámíthatóvá válik, nagy megfigyelőkészség ahhoz sem kell, hogy kitaláljuk, kik állnak a rossz oldalon, de a film kellően feszes ahhoz, hogy ne unjunk bele. Megpróbáltak némi humort belecsempészni, de  Joey és barátnője Angie (Genesis Rodrigez) civakodása az akció alatt kicsit erőltetett, bár az kétségtelen, Rodrigez dekoltázsa bőven elviszi ezeket a jeleneteket. Ha az utolsó 2,5 percet nem forgatták volna le, és nem folyna le több tonna nyálas szirup a vászonról, még kellemesebb szájízzel álltam volna fel a film végén, de azért így is egy korrekt, egyszer nézhető alkotást kapunk. Mr. Leth, a kezdés nem volt rossz, hajrá!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.