web analytics
J. Edgar - Leonardo DiCaprio - Armie Hammer

J. Edgar

J. Edgar Hoover neve szerintem mindenkinek ismerős, aki valaha látott már FBI-os filmet, vagy legalább 1 Bones részt. Ez a férfi a XX-ik században megreformálta az amerikai bűnüldözést, az Ő nevéhez fűződik az FBI megalakulása, és Hoover volt a leghosszabb ideig azt vezető személy is, 48 évig állt a szervezet éllén.

Az idős igazgató, J. Edgar Hoover (Leonardo DiCaprio) emlékiratait készül megírni, benne az FBI megalakulásának és működésének igaz történetét. 1919-től indulunk, Hoover ekkor Mitchell Palmer (Geogg Pierson) főügyész mellett dolgozott, aki keményen fellépett a radikális baloldaliak ellen. Amikor Palmer ellen egy éjszaka merényletet követnek el, J. Edgar felismeri, hogy bizony a bűnüldözés nagyon gyermekcipőben jár Amerikában, hiányoznak a központosított rendszerek, nincs egységes adatbázis, még újlenyomat tár sem. Megismerkedik Helen Gandy – vel (Naomi Watts), aki a titkárnője lesz az Igazságügyi Minisztériumban, ahol a nyomozó iroda igazgatójának nevezik ki az amibíciózus férfit. Kezdetben a bevándorlók ellen harcol, majd a 30-as évek bandaháborújába száll be, Dilinger és embereinek lekapcsolásával lesz híres. Segítője, egyben jobbkeze és legbensőségesebb barátja Clyde Tolson (Armie Hammer) lesz, aki élete végéig mellette marad.

Életrajzi film, ami egészen 1972-ig, Hoover haláláig meséli el a férfi történetét. Láthatjuk az összes jelentős állomást, a Lindbergh bébi utáni nyomozástól  az első igazi nyomozói labor létrehozásán át a bandák lekapcsolásáig, megismerhetjük viszonyát Martin Luther Kinggel, Nixonig bezárólag. A rendező, Clint Eastwood nagy hangsúlyt ad annak a pletykának, miszerint Hoover és Tolson között nem csak barátság volt, voltak olyan hangok, miszerint a két férfi homoszexuális viszonyt is folytatott. Eastwood megpróbálta a belső harcait bemutatni, a viktoriánus neveltetéséből származó előítéleteit, különös viszonyát édesanyjához, (Judi Dench) akivel együtt élt annak haláláig. Bemutatja, hogyan volt képes ez a merev ember együtt működni a Kennedyekkel, és hogy paranoiája miként segítette hozzá ahhoz, hogy ilyen sokáig a hivatal élén maradhasson.

Eastwood a lassú történetmesélés nagy mestere. Ez a film sem pörög, és megpróbál elfogulatlan maradni Hooverrel szemben, még ha nem is mindig sikerül neki – úgy érzem, az öreg Clintnek tetszik az, amit J. Edgar képviselt. Mégsem foglal állást az igazgató személyiségével kapcsolatban – igyekszik semleges maradni, ami nem biztos, hogy jót tesz a filmnek. DiCaprio nagyon igyekezett azonosulni a szereppel, talán túlságosan is. Van, amikor azt mondják, egy színész meglátja a szerepben az Oscar szobrocska fényét, és rádolgozik erősen – ez történik itt is. Nem kérdéses, hogy zseniálisan játszik, de néha kicsit “izzadtságszagú” volt nekem. Biztosan lesznek olyanok is, akik szerint unalmas a film, és meg lehet érteni őket is. Egy roppant megosztó személyiség életét bemutatni 2 órában rettentő nehéz, főleg, ha ennyi történelmi utalást is igyekeztek a forgatókönyvbe belevinni.

A J. Edgar nem lett kiemelkedően jó film, de Eastwood szerelmeseinek mindenképpen fog pár kellemes percet szerezni.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. Leonardo DiCaprio szerint:

    xD

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.