web analytics

Red Tails

A második világháború derekán járunk, amikor is az amerikai légierő először képez ki színes bőrű pilótákat. Az  érvényben lévő  Jim Crow törvények miatt addig (és egészen 1965-ig) komoly szegregáció élt a hadseregben, de ezek a srácok, a híres “Tuskegee Airmen” csapata (a 332-es vadász és a 477-es bombázó csapat) voltak az első afro-amerikai repülők, aki harcoltak is a háborúban.

A frissen kiképzett csapatot Olaszországba telepítik, megkapják a “régebbi” gépeket, P-40-eseken földi célpontok ellen vetik be őket. Elég sikeres a társaság, Lightning, Easy, Ray Gun, Junior és Joker rommá lő egy katonai vonatot, de “igazi” harcba, a Luftwaffe elleni légicsatákban nem vehetnek részt. Szinte egyikük élete sem teljes, de hogy is lehetne az egy háborúban, van, aki alkoholizmussal küzd, van, aki szerelmes lesz egy helyi lányba – akkoriban Olaszország sem a toleranciájáról volt híres. Az “Operation Shingle” alatt végre német repülőgépekkel is találkoznak, nagy csatában sikerül legyőzni őket és bónuszként még egy repteret is elpusztítani. Ezek után kapják meg a legfrissebb gépeket, a híre P-51-es Mustangokat, amiknek az orrát vörösre festették, innen jött a “Red Tails” elnevezés. A csapat ezek után bombázókat kísér mélyen be az ellenséges vonalak mögé.

A filmet George Lucas cége csinálta, és rengeteg magyar srác is dolgozott a speciális effekteken. Már csak ezért is illett megnéznem, de ugye a téma is közel áll a szívemhez, ráadásul jött ugye a negatív reklám is, Lucas a film eladásának nehézségei miatt (is) január közepén bejelentette, hogy visszavonul a nagy költségvetésű mozik készítésétől. 20 évet áldozott rá, hogy tető alá hozza a filmet – nos, akkor most jöjjön a kegyelemdöfés : ennyi idő alatt írhatott volna egy normális forgatókönyvet is.

Mert bizony baromi nagy csalódás volt nekem ez a mozi. Persze látványosnak látványos, a körítés is jó, az alapsztorit már kismilliószor megfilmesítették, de én azért egy “kicsit” többet vártam Lucastól. Klisék mindenhol, a történetvezetésben, a párbeszédekben, a jellemekben, mindenhol. Mintha már az elég nagy feladat lett volna a készítőknek, hogy egy csupa feketékből álló színészgárdát összeszedjenek, majd ezt letolják a filmstúdiók torkán. Értem én, hogy az alapsztori adott, hiszen azért a történelmi hűségnek igyekszik megfelelni a film, de azért a körítést illett volna jobban kidolgozni. A színészek közül Cuba Gooding Jr. és Terrence Howard az ismertebb név, a többiek fiatalok, de amit lehet, kihoznak magukból, őket nagyon hibáztatni nem lehet.

Kicsit olyan érzésem volt a film közben, mintha egy számítógépes játékot néznék, ott szokott ilyen gyengén kidolgozott történet lenni, hiszen úgyis a repülés a lényeg. A Red Tails sajnos ilyen lett. Nagy kár érte. Magyarországi bemutatójáról még nincs semmilyen hír.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.