web analytics
Oscar gála 2012 - a tippjeim

The Oscar goes to …

Persze, én sem maradhatok ki a nagy tippelősdiből, íme az én listám a győztesekről:

Eredeti forgatóköny: a Némafilmes itt kezdi meg a jelölések sorát, a kategóriában ott van még a Margin Call, a Válás története, ami egy nagyon jó film, de meglepődnék, ha nyerne, nálam az abszolút esélyes Woody Allen, és a Midnight in Paris, ami nem a legjobb filmje a mesternek, de a tavalyi év egyik legjobbja mégis, szóval, a Golden Globe után ezt a szobrot is hazaviszi az Éjfél Párizsban.

Adoptált forgatókönyv : nagyon erős a mezőny, itt van az Utódok, a Hugó, amit még itthon nem láthatott a közönség, még egy Clooney film, a Hatalom árnyékában és a Pénzcsináló, de szerintem a nyertes a Suszter, szabó, baka, kém kell hogy legyen, hiszen egy szövevényes, és hosszú könyvet sikerült úgy a filmvászonra tenni, hogy az eredeti összes feszültségét áthozza, és roppant izgalmas tud maradni. Viszont az az érzésem, hogy itt nem fog bejönni a tippem….

Filmzene : jelölt a Tintin, a Némafilmes, a Hugó, a Suszter és Spielberg mozija,a War Horse. Ha a szívemre hallgatok, ezt bizony behúzza a Némafilmes, nekem nagyon bejöttek a kort idéző dalok, és mivel ugye némafilm, a zenének nagyon meghatározó szerepe van végig. Viszont a nagy öreg, John Williams a War Horse-ban hozta a megbízható tutit, és mivel más helyen nem nagyon van sansza ennek a filmnek, lehet, hogy megkapja. Azért én az Artistnak szurkolok!

Idegen nyelvű film : Itt szerintem nincs kérdés, a Elválás története annyira jó film volt, hogy szerintem más nem nyerhet.

Legjobb rendező : megint durva a mezőny, itt is jelölt a Némafilmes, az Utódok,a Hugo, az Éjfél Párizsban és az Élet fája, Terrence Malick-kal. Talán a legnehezebb kategória. Ha a szívemre hallgatok, akkor Payne megkapja az Utódokért, viszont ha a szakmát nézem, elviheti Scorsese, aki egy teljesen új dologba vágott bele, és egy igazi mesét kombinált egy tisztelgéssel a nagy öregek előtt, és az ilyet szeretik Amerikában. Hajrá Alexander Payne!

Legjobb női mellékszereplő : nos, talán ez az egyetlen kategória, ahol nem lehet melléfogni, és nem csak azért, mert eddig betegre nyerte magát mindenhol, hanem azért, mert Octavia Spencer annyira jó a Segítségben, hogy kétség nem fér hozzá, ezt a szobrot Ő viszi haza vasárnap.

Legjobb férfi mellékszereplő : ez is kemény csapat, Kenneth Branagh az Egy hét Marilynben volt nagyon jó, Jonah Hill-t eddig vígjátékokban láthattuk, a Pénzcsinálóban viszont egy másik oldalát mutatta meg (tessék még ilyeneket csinálni!), Nick Nolte-t imádtam a Warriorban, amikor megnéztem a filmet, azt is írtam róla, hogy igen, ezzel összejöhet az Oscar Neki, Max von Sydow a Rém hangosan és irtó közelben megindító a néma öreg szerepében, és hát ugye ott van Christopher Plummer a Beginnersben. Őt tartják a legesélyesebbnek, én mégis Sydownak adom ezt a díjat, még akkor is, ha vérzik a szívem Nolte miatt.

Legjobb női színész : 5 nagyszerű teljesítmény, érdekes módon 5 olyan filmből, amelyek közül csak 1 van jelölve a legjobb film díjára – vagyis olyan színésznőket találunk a listán, akik a “hátukon” vitték el a mozit,. Glenn Close az Albert Nobbsban (kritika róla a jövő hét elején), Viola Davis a Segítségben, Rooney Mara a Tetovált lányban, Michelle Williams az Egy hét Marilynnelben, és a győztes : Meryl Streep a Vasladyben. Annyira  átszellemült, annyira Ő volt a miniszterelnök asszony, hogy ezt bizony más nem nyerheti, gratulálunk a harmadik Oscarnak!

Legjobb színész : Ez se kispályás mezőny, Demián Bichir a Better Lifeból, Jean Dujardin a Némafilmesből, Gary Oldman és a szemüvege a Suszterből, Brad Pitt a Pénzcsinálókból, és persze Clooney az Utódokból. George végképp bebizonyította, hogy nagyon ért a filmezéshez, nem csak színészként, rendezőként is. Van már egy mellékszereplős Oscarja a Sziriánáért, idén megkapja a legjobb színésznek járó díjjat is. Szép volt, Mr. Clooney!

A legjobb film : Szép mezőny, nem kérdéses. Az Utódok, a Rém hangosan és írtó közel, a Segítség, a Hugó, az Éjfél Párizsban, a Pénzcsináló, az Élet fája, a Hadak útján – mind nagyszerű film, igazán idén egyetlen sem lóg ki a csapatból. Mégis, idén készült egy olyan mozi, ami teljesen más volt, és tarolt eddig mindenhol – teszem hozzá, nem érdemtelenül. Nem lehet kérdés, illetve baromi nagy meglepetés lenne, ha a show végén nem a Némafilmes vinné haza ezt a szobrot.

Hosszú idő után ismét úgy ülök le az Oscar gálát megnézni, hogy az összes filmet, az összes jelöltet láttam. Remélem, Billy Crystal ismét jó lesz. Már csak ezért is érdemes volt újraindítani az filmkockát 🙂

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.