web analytics
Vadászat a Vörös Októberre - Sean Connery

Vadászat a Vörös Októberre

Ha megígértem, meg is teszem! Volt középiskolás társam, Telek Zoli lett az 50-ik követője a filmkocka facebook oldalának, “nyereménye” pedig az, hogy az egyik nagy kedvencéről, a Vadászat a Vörös Októberre című filmről írok most – nem mintha a nehezemre esne, én is szeretem ezt a mozit. Persze lelkiismeretesen újranéztem, és meg is döbbentem …..

…. Mégpedig azon, hogy ez a film, bár 1990-ben készült, ami ugye 22 éve volt, még mindig milyen feszült, pörgős, és egyáltalán nem lehet rá mondani, hogy korszerűtlen lenne a képi és hangi világa. Ez bizony ma is megállná a helyét a mozikban.

A nyolcvanas évek közepén járunk, csúcson pörög a hidegháború. Az szovjet haditengerészet egy új tengeralattjárót bocsájt vízre, mely a nevét a Nagy Októberi forradalomról kapta. Kapitánya Marko Ramius (Sean Connery), a flotta egyik legelismertebb tisztje, gyakorlatilag a fél orosz hadsereg Tőle tanulta meg a szakmát. Ötágú csillagos barátaink egy új, gyakorlatilag hangtalan hajtóművet fejlesztettek ki, ezt szeretnék kipróbálni az első úton. Természetesen az amerikaiak a közelben vannak, a USS Dallas nevű tengeralattjárójuk, parancsnoki hídján Bart Mancusoval (Scott Glenn) észleli a Vörös Októbert, de amint az beindítja az új hajtóműveit, nyomát vesztik. Mindeközben Moszkvában felbontanak egy levelet, amit Ramius kapitány írt feletteseinek, miszerint átáll, és a hajót átadja az amerikaiaknak. Az oroszok erre a teljes flottájukat útnak indítják az Október elsüllyesztésére, amit persze amerikai kollégáik igencsak fenyegetőnek éreznek. Megkezdődik egy macska-egér játék, amiből igencsak könnyen kirobbanhat egy finom kis atomháború. Csak egyetlen férfi, egy bizonyos Jack Ryan (Alec Baldwin) sejti, mire is készül Ramius.

Tom Clancy nagyszerű regényeket írt, a filmnek is az Ő könyvéből készült a forgatókönyve. Bár akció, és háborús jellegű a sztori, mégis, a karakterek nagyon jól kidolgozottak, végig érthetőek a motivációk, nincsenek hihetetlen szuperhősök, és szinte mindenkinek van valami gyengéje. Jól felépített párbeszédek viszik előre a történetet, és mindezek mellé nagyszerű színészi játékok teszik még jobbá a filmet. Sir Connery-nek alapból olyan kiállása van, ami tekintélyt parancsol, Ramius szerepében is tökéletes. Clancy Jack Ryan sorozatából talán Baldwin a legjobb, ebben a filmben. A mellékszerepekben is láthatunk pár akkoriban nagy nevet, mint pl.  Sam Neil.

Persze mindezek összessége is kevés lenne a rendező, John McTiernan nélkül, akinek nevét a 80-as, 90-es évek akciómozijainak rajongóinak nem kell bemutatnom, elég csak a Predatorra vagy a Die Hard sorozat első részére gondolnunk. Ekkor volt a csúcson, azóta inkább csak küzd, talán a Thomas Crown ügy volt a legutolsó kiemelkedő munkája. McTiernan rendkívül feszesre hangolta a filmet, és bár több, mint 2 óra, egy pillanatra sem unalmas. Rámondható persze, hogy “politikailag unkorrekt”, de azt se felejtsük el, hogy ténylegesen a hidegháború vége után nem sokkal készült, és ugye amerikai mozi, ergó az államok szerepe egy kicsit más felfogásban kerül a vászonra, mintha azt ma csinálták volna – viszont tökéletes betekintést ad a kor hangulatába. Felfoghatjuk akár egy picit történelemórának is. Ne felejtsük el azt sem, hogy a film még a CGI korszak előtt készült, itt bizony megépítették a maketteket. Kapott egy Oscart is, a legjobb hangvágásért kapott arany szobrocskát 1991-ben.

Ha létezik olyan fogalom, hogy klasszikus akciófilm, akkor ez az, és egyáltalán nem a B ligából. A Vadászat a Vörös Októberre egy mai szemmel is élvezhető, nagyon jó film, good choice, Zoli!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.