web analytics
Egy nap - One day - Anne Hathaway - Jim Sturgess

Egy nap – One day

Mert férfi és nő között barátság nem létezik. Nem kevés filmet láthattunk már ebben a témakörben, az Egy nap egy nagy brit könyvsiker amerikai feldolgozása, elkerülve a Hollywoodra jellemző idétlen nyáltengert, intelligens humorral és jó színészi játékokkal.

Emma (Anne Hathaway) 1988 július 15-én végez Edinburghban, az egyetemen. Az utolsó nap végén buliznak egy nagyot az évfolyamtársakkal, és úgy alakul, hogy az éjszakát Dexterrel (Jim Sturgess) tölti, de mivel mindketten kellően bénák, úgy döntenek, ők bizony ezentúl csak barátok lesznek. Elindul mindkettejük élete, Emma írónő szeretne lenni, de ez nem megy egyszerűen, pincérnőként dolgozik egy mexikói étteremben, Dexter karrierje viszont nagy lendületet vesz, és hamarosan egy éjszakai tv show műsorvezetője lesz. Magánéletük is másképpen alakul, ritkábban is találkoznak, de végigkövethetjük életüket, megnézve, mi is történik velük a következő húsz évben, pontosan július 15-én.

20 év nagyon sok idő, ezt a saját életünkből is tudhatjuk. Rengeteg lehetőség, kaland, de legalább ugyanannyi dráma és szomorúság is elfér benne. Az emberek változnak, és kevés barátság tud megélni ekkora időt – Emma és Dexter kapcsolatában is vannak hullámvölgyek bőségesen. Ahogy néztem a filmet,  bizony felvillantak képek a saját életemből is – talán ez lehet a legnagyobb erőssége a történetnek – hiszen mindenki talál benne olyan foszlányt, amivel azonosulni tud, ami megtörtént vele is. Lone Scherfig rendező igyekezett kézben tartani a történetet, és sehol nem hagyja átfordulni nyálasba, még akkor is, ha időnként rezeg a léc. A történetben van annyi dráma és elcseszett élethelyzet, hogy igencsak kicsavarja a nézőt, és a végén még egy nagyot oda is csap – véletlenül sem vígjáték az Egy nap. Hathaway  korosztályának egyik legtehetségesebb színésznőjévé ért, bájos, humoros, nagyon szeretnivaló jelenség, és meg is kapja a lehetőséget a filmben, hogy megmutassa mit tud. Sturgess talán kevésbé ismert, de a feladatát jól megoldja : ahol kell, sármos, ha meg éppen szétesik Dexter élete, hát kellően szétcsúszik a vásznon.

Pasik számára minden bizonnyal nehezebben befogadható film, hacsak nem éltek meg hasonló helyzetet. Kicsit talán furcsa lehet a lány szinte egész életen át tartó vonzódása a fiúhoz. Ráadásul Dexter karaktere meg bőven ad arra okot, hogy ne legyen szimpatikus a nézőnek, és még kevésbé értse meg Emmát – de ugye pont ettől szép egy párkapcsolat. Ez a húzd meg – ereszd meg dolog megy végig a filmben, de én egy pillanatig nem éreztem úgy, hogy hosszú, unalmas, vagy erőltetett lenne. Nem könnyű film, de bőven az ajánlott kategóriában van. Ha tetszett a Fogadom (The Vow),  akkor ezt is nézd meg mindenképpen!

Mert férfi és nő között igenis létezhet barátság. Még ha ez a film nem is ezt bizonyítja be.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.