web analytics
Into the Abyss

Into the Abyss

Időnként beleszaladok egy-két izgalmasabb dokumentumfilmbe, és vannak témák, amik különösen “érdekelnek”, Werner Herzog neve pedig ismerős lehet azoknak, akik nem csak játékfilmeket néznek. Az Into the Abyss – ban a német rendező ezúttal Texasba látogatott el, és a egy olyan elítéltről forgatott, akit 8 nappal az interjú után kivégeztek.

Michael Perry egy kölyökképű srác, akit 10 évvel ezelőtt tartóztattak le, majd vádoltak meg 3 ember meggyilkolásával. Hithű kereszténynek vallja magát, és elmeséli Herzognak, hogy tulajdonképpen csak egy autót akart elkötni, és azzal sétakocsikázni, de aztán nem úgy alakult a helyzet, ahogy szerette volna, és megtörtént az első gyilkosság, egy 50 éves ápolónő volt az áldozat. Az eljárás során két másik gyilkossággal is meggyanúsították, bár ezeket nem tudták kétségkívül bizonyítani, itt viszont már volt tettestársa is, Jason Burkett, akit 40 évet kapott. Láthatunk rengeteg interjút, az áldozatok hozzátartozóitól kezdve a nyomozásban résztvevő rendőrökön át a kivégzést végző természetesen a két gyanúsítottal is. Burkett mindvégig ártatlannak vallja magát, és Perry-t hibáztatja az eseményekért.

Herzog eredetileg több esetet is fel szeretett volna dolgozni, de aztán annyira megfogta Perry története (és a kétségtelenül érdekes személyisége), hogy csak erre az ügyre koncentrált. A rendező (szokásától eltérve) ezúttal nem jelenik meg a filmben, csak a hangját halljuk az interjúk során. Nem foglal állást Perryvel és Burkett-tel kapcsolatban, nem nevezi ki őket bűnösnek, de persze fel sem menti őket. Az sem teljesen egyértelmű, hogy ellenzi e a halálbüntetést – bár inkább ez volt az érzésem. Inkább csak bemutatja azt, hogyan lesz két teljesen átlagos emberből gyilkos, kezdve a hányatott gyereksortól a nehéz körülményekig – de egy pillanatig sem megbocsájtva azért, amit tettek.  Kapunk tényszerű bemutatást az esetről a rendőrségtől, benézünk a helységbe, ahol megkapja Perry a méreginjekciót, felkavaró interjúkat az érintettektől, de nem kapunk igazi magyarázatot a miértre – ezt a rendező a nézőre bízza.

Kíméletlenül pontos, és megrázó. Ha szereted az ilyen stílusú dokumentum filmeket, és valahogy a közelébe kerülsz, nézd meg. Mivel a filmhez az anyagi támogatást az Investigation Discovery adta, talán van rá remény, hogy valamikor itthon is láthassuk.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.