web analytics
Pszichoszingli - Young Adult - Charlize Theron

Pszichoszingli – Young Adult

Úgy tűnik, mostanában több olyan egészen jó filmbe is beleakadok, aminek jelen állás szerint sansza sincs, hogy itthon bemutassák. Jobb esetben megélik a DVD kiadást, bár legtöbbször azt sem, pedig … Ebbe a sorba áll be Jason Reitman (Juno, Egek ura) legújabb filmje, a Pszichoszingli is (úristen, ki adta ezt a címet neki????).

Mavis Gary (Charlize Theron) 30-as éveinek közepén jár. Elvált, a kutyájával él, és álnéven egy nagy sikerű, tinilányoknak szóló könyvsorozatot ír. Éppen az utolsó köteten dolgozik, bár némi alkotói válságban van éppen, főszerkesztője cseszegeti is rendesen, hogy végezzen a könyvvel. Kap egy emailt, amiben középiskolai barátja, Buddy (Patrick Wilson) és felesége Beth (Elizabeth Reaser) meghívja szülővárosába, a minnesotai Mercuryba, hogy ünnepelje meg velük újszülött kislányukat. Mavis ezt jelnek tekinti, minthogy Buddy azt szeretné, újra együtt legyenek, ezért fogja a sráctól kapott válogatáskazit, bevágja kutyáját a Minijébe (tuti lehet még kazettás fejegységet kapni Minihez?), és nekivág az útnak, hogy rendet tegyen a kisvárosban.

30 fölött szerintem egyszer legalább mindenkit elkap a hév –  mármint nem az a hosszú zöld kukac -, hogy visszatérjen az imádott középiskolás életéhez, hiszen akkor még minden mennyivel egyszerűbb és szebb volt …. Alapvetően ez a sztori rengeteg poént hordoz magában, a Young adult mégis inkább egy viccesen előadott kőkemény dráma. Theron fantasztikusat alakít a filmben, de nagy támogatást kap Patton Oswalttól, aki Matt szerepét játsza, aki a suli szürke egere volt, és őszintén megvallva, mára sem sokat változott az élete, bár úgy tűnik, a boldog az életével akciófigurái és a saját főzésű piája között. A két ellentétes karakter között őrületesen jól  működik egy bizonyos kémia, ami egy perverz módon működő, kölcsönös bizalmon alapul. Megjelennek a tipikus “kisvárosi” figurák, akik közül úgy tűnik, nagyon kilóg Mavis, aki annak idején az első lehetséges alkalommal elmenekült Mercuryből. Theron annyira átéli és jól formálja meg ezt a karakter, hogy több olyan pillanat is van a filmben, amikor az ember legszívesebben kiosztana neki pár hatalmas fülest. Ellenszenves, és nem tudjuk szeretni annak ellenére, hogy ismerjük “hátterét” – szerintem mindenkinek van ilyen ismerőse a környezetében. Nem is beszélve a Hello Kitty – s pólójáról.

A Pszichoszingli egy okosan megírt dramedy, követve a Juno vonalát, bár akkorát nem fog szólni, mint az előd. Mégis magasan kilóg a mostanában futó vígjátékok közül, bár kétségtelen, ez nem az a “beülünkésszétröhögjükazagyunkat” típusú film. Bizonyos esetekben magunkra ismerve okozhat kínos pillanatokat is, de mindenképpen ajánlom annak, aki összeakad vele. Csak reménykedni tudok, ha már magyar címet adtak neki, valamilyen módon eljut kis hazánkba is.

 

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2012. december 31. hétfő

    […] találkozhattunk néhány eldugott, de annál jobb filmmel, mint pl. a Charlize Theron fémjelezte Pszcihoszingli. Befutott az év egyik kiemelkedő blockbustere, az Éhezők viadala, és a mozikba került az év […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.