web analytics
The Awakening - Rebecca Hall

The Awakening (2011)

Kastélyos – szellemes – bepisilős film lesz nemsokára a mozikban, Daniel Radcliffe – el a főszerepben, na meg egy fekete ruhás nővel. A helyszín hasonló, vidéki Anglia, a kor egy kicsit később, és ez is jó. The Awakening.

1921, már vége az I. világháborúnak, de még tart a spanyolnátha. Sok ember veszített el hozzátartozót, szerelmet, barátot, kedves szomszédot – ezért virágzik a sarlatán biznisz is : sok helyen tartanak illegális szeánszokat, ahol a gyászolókat átvágva “megidéznek” szellemeket, természetesen jó pénzért. Florence Cathcart (Rebecca Hall) bestseller író, és rendőrségi szakértő, ezeknek a csalóknak a leleplezésével foglalkozik. Egy sikeres akció után megjelenik Nála Robert Malory (Dominic West), aki egy bentlakásos fiúiskola tanára. Arra kéri, hogy menjen el vele, és járjon utána egy tanuló halálának, amit a srácok egy szellemnek tulajdonítanak. Florence elvállalja a munkát, és segítséget is kap, Maud (Imelda Staunton) személyében, aki a suli házvezetőnője, és nem mellékesen nagy rajongója könyvének.

Nick Murphy író-rendező első mozifilmjével egy járt utat próbált ki, ebből a stílusból láttunk már ezer és ezer megoldást. Legnagyobb erénye az, hogy nem akarja újra feltalálni a spanyol viaszt – a jól bevált építőkockákat használja, viszont azokat kellő eleganciával rakja egymáshoz. A történetben persze megvannak a kellő csavarok, a para is ott van végig a nézőben, a képi világ igencsak rásegít a helyszín hangulatának átadáshoz, és azért találunk pár eredeti ötletet is, nekem nagyon tetszett a babaházas jelenet. Mindezek mellé ott van Rebecca Hall, aki nagy átéléssel játsza a szkeptikus, majd egyre jobban megrémülő, saját démonjaival is küzdő fiatal nőt, érezni a szemében a félelemet – igaz, csak hajszál választja el attól, hogy időnként ne csapjon át giccsesbe.

Ha lehet azt mondani egy ilyen horrorra, hogy elegáns, akkor a The Awakening az. Igazi hibájának azt tudnám felhozni, hogy talán azt érezhette a rendező, hogy a közepe picit “sablonos” lett, ezért nagyot akart csavarni a végén – és ez a csavar talán túlságosan nagy lett. Persze bele lehet kötni, hogy semmi újat nem hoz, meg hogy másolás, de ha minden másolás ilyen szintűre sikeredne, akkor én boldog mozinéző lennék. Részemről egy kellemes borzongós estére bőven ajánlott. Arról, hogy itthon mikor/hogy mutatják be, nincs információ.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.