web analytics
This must be the place - Sean Penn

This must be the place

Friday I`m in Love – énekelte Robert Smith anno a Cure-ban. Lehetetlen, hogy ne Ő ugorjon be, amikor is meglátod Sean Penn figuráját a This must be the place – ben. Megint egy olyan jó kis film, amit talán be se mutatnak majd itthon ….

Cheyenne (Sean Penn) ötvenes éveiben járó, kiöregedett rocksztár Dublinban él feleségével, Jane – el (Frances MacDromand). Igencsak kiégettnek érzi magát, amikor megtudja, hogy apja, akivel nem tartják a kapcsolatot, haldoklik New Yorkban. Bár úgy érzi, az örege sosem szerette őt, útnak indul, hogy az utolsó órákat együtt töltsék, de elkésik, és már csak a temetésre érkezik meg. Itt szembesül azzal, hogy apja, aki megjárta az auschwitzi haláltábort, életét annak szentelte, hogy fellelje azt a náci tisztet, aki sokat kegyetlenkedett vele, és valószínűleg még mindig él, az Államok területén. Cheyenne úgy dönt, befejezi azt, amit apja elkezdett, és maga kezd nyomozásba.

Paolo Sorrentino első angol nyelvű munkája nem egy villámgyorsan lepörgő alkotás, annak ellenére, hogy az operatőr, Luca Bigazzi tökéletesen találja el a film ritmusát, és nagyon szépen fényképez. Ilyen finoman megfogalmazott holokauszt történetet régen láttam. Végül is egy road movie, ami nagyban épít Penn játékára, aki lubickol ebben a szerepben. Emo/goth sminkje, kontrasztként a már-már kasztrált hangja, és  a nyakában lógó szemüvege mögé egy szeretni való karaktert varázsol, aki bár időnként mesterkéltnek tűnik, de Penn kihozza magából közel a maximumot, és így hitelesnek mondható. Az egész film egy fura keveredése az amerikai és az európai filmezési stílusoknak, Sorrentino talán maga sem tudta eldönteni, hogy kinek akar “megfelelni”. David Byrne is feltűnik a filmben, természetesen a címet adó dalt adja elő egy koncertrészletben, nagy pillanat ez is.

Nagyon kellenek az ilyen filmek most a világban. Komoly mondanivaló, jó humor, és valahogy más, mint amit megszoktunk – nem is igazán tudom megfogalmazni miben, de azt éreztem, hogy valami új dolgot láttam, és ez jó. Óriási hiba lenne, ha tényleg nem kapnánk meg itthon legalább egy DVD kiadásban.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.