web analytics
21 Jump Street - Kopasz osztag - Jonah Hill, Channing Tatum

21 Jump Street – A kopasz osztag

Az megvan, amikor Johnny Depp a 80-as évek végének divatjában, mint beépített zsaru nyomozgatott mindenféle iskolákban? Nem sok emlékem van a sorozatról, de ez a kép megmaradt. a 21 Jump Street 5 évadot élt meg, egész sikeres volt – most elővették az alapsztorit, és egész estés mozifilm készült belőle.

Morton Schmidt (Jonah Hill) és Greg Jenko (Channing Tatum) egy középsuliba járnak, de pont ellentétei egymásnak. Morton egy a suli lúzerei közül, aki bár jól tanul, de bénán néz ki, Eminemnek öltözve próbál menőnek tűnni, Greg viszont a focicsapat tagja, hosszú hajú és amolyan király csávó. Az érettségi után mindketten a rendőrtiszti iskolába jelentkeznek, ahol ismét osztálytársak lesznek – viszont itt már segítik egymást, így sikeres vizsgát tesznek, és már alig várják, hogy az utcán tehessenek rendet. Nos, ez első körben kicsit nehezen megy, lévén parkőrségre osztják be a párost, amikor viszont elrontanak egy letartóztatást, áthelyezik őket a 21 Jump Street – re, Dickinson kapitány (Ice Cube) irányítása alá, ahol egy különleges csoport tagjaként azt a feladatot kapják, hogy mint diákok, épüljenek be a régi középsulijukba, mert a környéken egy újfajta, veszélyes szintetikus drog kezd elterjedni, ami már egy fiatal halálát okozta. A fedősztori szerint testvérek. A világ azonban változott egy keveset, mióta ők kikerültek az iskolapadból.

Ebben a témában ugye láttunk már mozifilmet is, elég csak Drew Barrymore – ra és a Bambanőre gondolni – a 21 Jump Street azonban egészen más. Merész húzás lett volna visszatenni a srácokat a 80-as évekbe (bár én szívesen megnéztem volna), ezért aktualizálták a történetet, de mégis, az egésznek megmaradt az a jó kis nyálas “Eighties” hangulata. A poénok, a viselkedésminták mind onnan vannak – a karakterek, a zenék viszont 2012 – ből. A sztori nincs túlbonyolítva, bőven belefért volna a sorozat egy epizódjába is, de itt több idő van a karakterek megismerésére, és persze az elmaradhatatlan romantikus szálak kifejtésére is. Mondhatnánk azt is, hogy egy teljesen sablonos, bevált elemekből építkező film. Ahhoz, hogy ezek ellenére a 21 Jump Street egy egészen kellemes mozi legyen, kell a két főszereplő. Jonah Hill bődületeset fogyott, de még így is tökéletes a kissé esetlen, bátortalan srác szerepében, Tatum jobban kilóg már a sulis körből, de egész jól formálja meg a “menő srác, akinek azért vannak rejtett értékei” figuráját. Működik köztük a játék, ülnek a poénok is, és a két korszak keveredése is ügyesen van megoldva – az LMFAO persze nem hiányozhat.Visszatér egy, a 90-es években népszerű műfaj, a zsarufilm, és egy jó kis rendőrpáros. Végre. Nekem már hiányzott egy jó kis Tango és Cash, vagy Riggs és Murtaugh, még akkor is, ha a Morton és Greg inkább a Die Hard 3 – at tekintik etalonnak. Üldözések, lövöldözések, fel nem robbanó tartálykocsik, minden, ami csak kell.

Nem is maga a film, vagy a történet, hanem a hangulat az, ami igazán bejött. Persze azok a fiatalok, akik nem élték meg a nagyszerű 80-as évek végét, vagy nem látták a sorozatot, mindebből nem sokat fognak észrevenni, de szerintem számukra is szórakoztató lehet a 21 Jump Street. Vígjáték, akcióelemekkel, két jó arc színésszel, király zenékkel – tökéletes kikapcsolódás. Ja igen, és ha kellően figyelmes vagy, megtalálod a filmben Depp – et is, bár nem lesz egyszerű, a cameoja nagyon rendben van 🙂

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.