web analytics
A két mesterlövész - Les Infideles - The Players

A két mesterlövész

Pár nappal az után, hogy a favorit Artist behúzta az Oscart, és a főszereplője, Jean Dujardin első franciaként megkapta a legjobb színésznek járó szobrot, Franciaországban bemutattak egy filmet, Les infideles címmel. Egy téma, hét kisfilm, egy bevezetővel és egy lezárással. Dujardin, akit a jelenkor egyik legtehetségesebb francia komikus-színészének tartanak, és már Belmondo – val egy szinten emlegetik, mint rendezője, forgatókönyvírója és természetesen szereplője is a filmek némelyikének. Minden kis részt más készített, de az alaptörténet azonos : a férfiak és a megcsalás.

Igazándiból történetről nem érdemes írni, egyrészt a kisfilmek nem kapcsolódnak egymáshoz, másrészt spoilerezés nélkül nagyon nehéz lenne. Egyfajta keretet kapunk, a bevezetésben megismerhetjük Fredet (Jean Dujardin) és Greget (Gilles Lellouche), a két jó barátot, akik persze csajoznak, Greg a feleségét csalja, de közben arról elmélkedik, miért is jutott el odáig, hogy minden este a nő szemébe hazudjon. Innen indulnak el a kisfilmek, amelyeknek a központjában mindig egy férfi áll, aki éppen megcsalni készül valakit – vagy már meg is tette. Vicces, de olykor kegyetlen történetek ezek, nyers, de mégis intelligens humorral – és persze szexizmussal és  bizony időnként hímsoviniszta felhangokkal is.

A végkifejlet és a jelentés azonban a hölgynézők szemében is mindig ugyanaz lehet : azok a mocskos férfiak. A film nem is próbálja ezt takarni, bevállalja, hogy mi, pasik, igenis gyengék és szemetek vagyunk, játszunk, és hazudunk, ha úgy van – és Flour-t idézve, általában úgy van. Mindezt az egyes részek változó, de kellően pörgős ritmusban mutatják meg – és ott van minden egyes jelenetsorban az, hogy megnézzük, meddig lehet elmenni ennek a témának a boncolásában. Ezért félek is tőle, hogy a női nézők egy része nehezebben viseli majd – lásd Franciaország, ahol már a plakát miatt is problémák voltak.

Hét rendező (köztük az Artist – ot jegyző Michel Hazanavicius is), öt forgatókönyvíró és számtalan szereplő. Nem áll össze egy egésszé, de szerintem nem is igazán akarták, hogy ez megtörténjen. Régen láttam már ennyire okosan megbotránkoztató, de mégis szórakoztató filmet. Hiába, ezek a franciák tényleg tudnak valamit!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.