web analytics
A legsötétebb óra - The Darkest Hour

A legsötétebb óra – The Darkest Hour

Vannak filmek, amiket (előítéletek miatt) nem nézek meg moziban. Amikor láttam a Darkest Hour trailerét, éreztem, hogy ezt meg kell hagynom egy csendes estére, amikor már végképp nincs semmihez sem kedvem, és csak bambulni akarok valamit. Nos, az előérzetem nem csalt meg.

Sean (Emile Hirsch) és Ben (Max Minghella) fiatal amerikai szoftverfejlesztők, akik éppen legfrissebb közösségi alkalmazásukat mennek eladni Moszkvába. Amikor szembesülnek azzal, hogy harmadik társuk, Skyler (Joel Kinnaman) megelőzte őket, úgy döntenek, kicsit szétcsapják magukat az orosz éjszakában. A programjuk segítségével beleakadnak két szintén amcsi csajba, akik csak úgy bulizni ugrottak át a nagy vízen – de amikor már igazán bele melegednének a partizásba, furcsa fények jelennek meg a környéken, ingadozni kezd az áram, majd ezek a nyalábok atomi szintre kezdenek szétbontani minden útjukba embert. Megjöttek az pomogácsok ufókok, akik igazándiból csak az erőforrásainkra pályáznak. Nincs mit tenni, amerikai barátainknak orosz földön kell fölvennie a harcot az idegenekkel.

Világok harca, csak egy kicsit keletebbre? Igen, kb. ez lehet a film összefoglalója. Magába hordozott viszont egy óriási potenciált – lévén nem valamelyik amerikai nagyvárosban játszódik, hanem Moszkvában. Egy ideig még érdekes is a teljesen kihalt orosz főváros, vicces is lehet a Starbucks meg a Meki felirat ciril betükkel, de egyrészt túl sterilre sikeredtek a képek, másrészt ma Moszkva már egyre inkább egy amerikai nagyvárosra hasonlít, csak ott még lehet néhány Ladát meg Volgát látni (bár ahogy hallom ottani ismerőstől, a belvárosban már ritkábban). Sokat nem tököltek azzal, hogy az invázió hentelős részével foglalkozzanak, “készen” kapjuk az üres utcákat, de ez még nem is baj. A probléma ott van, hogy a “visszavágásra” elfogyott a szusz a forgatókönyvírókból – nem sikerült jól kidolgozni az akciót – és ezen még az sem segít, hogy SPOILER ALERT!!!!! kicsit másképpen alakul a főszereplők sorsa, mint az elvárhatnánk. Persze megvan a nagy összeborulás, amikor az amcsi meg az orosz együtt küzd a gonosz ellen, de ez ma nekem nagyon kevés volt.

A színészi játékról kár beszélni, egy ilyen film nem követel meg nagy kvalitásokat, bár az tény, Hirsch jól teljesít, igaz, van is honnan kimagaslania. Az orosz harcos csapatot látva pl. az járt az eszemben, hogy most akkor én végül is egy “B” filmet nézek? Azt hiszem, nem is jártam túl messze az igazságtól. Sajnálom, mert az alapötletben – vagyis hogy az unalomig ismert és ismételt sztorit áttesszük az oroszokhoz – több volt. Sokkal több. Ez így csak egy a kiscsillió gyengécske gonosz ufós filmek közül.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.