web analytics
Act of Valor

Act of Valor

Sosem voltam rajongója az FPS játékoknak, valahogy nem kötöttek le. A stílusnak viszont rengeteg rajongója van, ezért törvényszerű, hogy időnként készüljön olyan akciófilm, ami ezen a vonalon halad. Az Act of Valor (magyar címe még nincs, ahogy arról sincs infó, hogy itthon bemutatják e) egy alacsony költségvetéssel, ismeretlen színészekkel készült akció thriller, ami azért bőven több, mint egy “B” kategóriás mozi.

Costa Ricában két CIA ügynököt megtámadnak, az egyiküket megölik, Morales (Roselyn Sanchez) viszont életben maradhat, legalábbis addig, amíg el nem meséli azokat az információkat, amikre elrablójának, a csecsen származású “Christo”-nak (Alex Veadov) szüksége van. Természetesen ezt az ügynökség nem nézheti tétlenül, ezért máris összerántják a Navy SEAL (a haditengerészet tengeri, légi és földi csapatai) egy különleges egységét, ami hét taggal elindul egy precízen megtervezett mentőakcióra. Miközben a nő után kutatnak, egy újfajta bombát is találnak, amivel öngyilkos merénylők igencsak durva pusztítást tudnának végrehajtani. Innentől kezdve már nem csak Morales ügynök élete a tét.

Szóval, jönnek a csúcskatonák, és szétkapják a rosszfiúkat. A sztori nem túl bonyolult, pont annyi, ami egy ilyen stílusú filmhez kell. Az akciójelenetek pazar módon kivitelezettek, és nyoma sincs a Rambo filmek hihetetlen képeinek. Minden tervszerűnek, begyakoroltnak tűnik, és itt bizony vissza is lőnek. A rendező megpróbálja emberközelbe hozni ezeket a harcosokat, láthatjuk őket bevetés előtt, amint családjukkal együtt piknikeznek a tengerparton, mint bárki más. A hazájukat szolgálják, de közben várják őket haza, az egyik például nemsokára apa lesz. Az egész filmet végigköveti egy levél, illetve annak felolvasása, mintegy narráció, nos, abból azért dől a jól ismert amerikai hazaszeretet, de ide egyszerűen ez kell. Mike McCoy és Scott Waugh rendezők, valamint Shane Hurlbut operatőr részt vett egy 50 napos kiképzési folyamaton, hogy a lehető legélethűbben tudják megcsinálni a filmet, persze főképpen a harci jeleneteket – érződik is a kevés “bennfentesség”. Igazándiból azzal reklámozzák a filmet, hogy a filmben látható (és a stáblistán sem található) harcosok valódi Seal katonák. Természetesen a haditengerészet is elzárkózik attól, hogy kimondja, kvázi “szponzorálta” a filmet, amolyan propagandának, de a Top Gun óta tudjuk, ez azért annyira nem idegen arrafelé – valamint olvasható az is több helyen, hogy ez az egész sztori csak egy zseniális marketing kampány – mindenesetre hihetően csinálják.

Igazándiból nincs szüksége ezekre a félinformációkra. Aki szereti az izgalmas, jól megkomponált akciófilmeket, annak mindenképpen ajánlom, nem fog csalódni. Meglepően alacsony összegből (kb. 12 millió dollár) hozták ki, és ez legkevésbé sem látszik rajta, sok mai, 70-80 millás akicómozi elbújhat mellette. Odaát egészen jól termelt a pénztáraknál, de ez annyira amerikai sztori, hogy kicsi sanszot látok arra, hogy valaha is bemutassák itthon. Talán egy pofás DVD verziót megélhetünk belőle.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.