web analytics
Alcatraz - sorozat

Alcatraz

Sorozatokról még nem volt szó itt a filmkockán, pedig nagy rajongója vagyok azoknak is. Van jó pár, amit napi szinten követek, a nagy klasszikusokat meg (Lost, 24) egyben néztem meg, amikor véget értek. Nagyon vártam a Lost pótlónak beharangozott Alcatrazt, ami fölött J.J. Abrams bábáskodott, az írók között is találunk ismerős írót, és biztos ami biztos, “átmentették” Jorge Garcia – t is az új sorozatba.

“On March 21st, 1963, Alcatraz officially closed. All the prisoners were transferred off the island. Only that’s not what happened. Not at all.” – ez az alapsztori. 63-ban bezárt a világ leghíresebb börtöne, a rabokat elszállították, legalábbis ez a hivatalos információ. Azonban napjainkban különös bűnesetek történnek, és újra feltűnnek a börtönsziget lakói, akik viszont egy percnyit nem öregedtek azóta. Mielőtt a helyi nyomozó, Rebecca Madsen (Sarah Jones) túlságosan belemelegedne a munkába, megjelenik Emerson Hauser (Sam Neil) különleges ügynök, és átveszi az irányítást. Egyszerűen utasíthatná a lányt, hogy hagyjon fel a nyomozással, de “picit” érintett Rebecca is az ügyben : az üldözött rab a nagyapja, aki 63-ban az Alcatrazban ült. Hauser beveszi a kis csapatába a Rebeccát, valamint a börtön történetének kitűnő ismerőjét, a képregénybolt tulajdonos tudóst, Dr. Diego Soto – t (Jorge Garcia). Feladatnak azt kapják, hogy a lehető legtöbb visszatért rabot élve kapjanak el.

Akkor szögezzük is le : ez a sorozat nem lesz Lost pótló. Több más sikerszériából vettek elemeket, elkerülhetetlen az összehasonlítás a 4400-al, de kapunk klasszikus nyomozós elemeket is – némi misztikummal, és egy kis sci-fivel. Az első évad 13 részből állt, kaptunk némi ízelítőt a szereplőkből, az is megvan ködösen, hogy kik mozgatják a szálakat a háttérben, sőt, az indíték is megjelenik, persze arról, hogy hogyan is történhetett az idő-ugrás, még nem volt szó. Jones meggyőző a lelkes rendőrcsaj szerepében, Neil rutinból is tudná azt, amit tennie kell, Garcia – t meg bírjuk. Az összes rész egy “sablonra” épül, feltűnik egy rab, Rebecca és Soto nekilendül, jól ellenszegülnek Hausernek, de a végén elkapják a tettest. Közben csöpögnek az infók arról, hogy mi is történhet tulajdonképpen, megspékelve jópár flashback – kel, amikor visszanézünk 63-ba, az Alcatrazra, és megismerhetjük a rabok akkori életét, valamint az őröket, és az egyik kulcsfigurát, az igazgató Warden Edwin James – t (Jonny Coyne). A mérleg inkább a nyomozások irányába dől most, mint a misztikum felé, bár van még jó pár rab, aki szabadon kószál az Államok területén.

Az alapsztori jó, de egészen más a stílus (eddig), mint a Lostban. Sok logikátlan részletbe beleszaladunk, vagy legalábbis remélem, hogy még csak most az, és a későbbiekben majd megmagyarázzák, hogyan lehetséges pl. az, hogy a 63-ban eltűnt rabok, akik semmire nem emlékeznek abból, hogy mi történt velük – tökéletesen beleillenek a majd 50 évvel későbbi társadalomba. Túl nagy visszhangja nem volt az első évadnak, nem vagyok biztos benne, hogy lesz majd folytatása. Aki bírja a jó kis nyomozós sorozatokat, 13 részt szerintem bőven megér.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.