web analytics
Bosszúállók - The Avengers

Bosszúállók – The Avengers

Josh Whedon neve nekem egyenlő a Buffyval és a Firefly – al. A vámpírvadász kiscsaj története messze megelőzte a mai Twilight mániát, és persze ezerszer jobb, és élvezhetőbb volt. Nagy, komoly blockbustert eddig még nem bíztak rá, most viszont a Marvel úgy döntött, hogy megirigyelve Stallone – t, forgat egy Expendables – t, csak szuperhősökből. Gyakorlatilag előszedték mindenkit, aki él és mozog a hero szakmában, és megszületett a Bosszúálók – The Avengers.

Loki (Tom Hiddleston) a félisten Thor (Chris Hemsworth) öcsikéje szövetkezve pár földöntúli rosszfiúval úgy dönt, hogy éppen ideje lenne a Földet megszállni és megszerezni Tesseract – ot, amiből elég sok mindent lehetne csinálni, pl. egészen jó kis fegyvereket is. Ez az energiakocka most éppen Fury kapitánynál (Samuel L. Jackson) van, a S.H.I.E.L.D. – ben. Miután megkaparintja, Fury rájön, hogy itt bizony baromi nagy gáz lesz, ezért megpróbálja összetrombitálni a régi gárdát, a Bosszúállók csapatát, vagyis Amerika Kapitányt (Chris Evans), a Vasember Tony Starkot (Robert Downey Jr.), Thort, a nagy zöld srácot, Hulkot (Mark Ruffalo), a Fekete Özvegyet (Scarlett Johansson), és lehetőleg Sólyomszemet is (Jeremy Renner) – bár őt Loki az első akció során maga mellé állítja. Ennyi magányos harcost viszont egy csapattá kovácsolni nem is olyan egyszerű – még akkor sem, ha a világvége fenyeget.

Lehet kezelni ennyi szuperhőst egy filmben? Hiszen szinte mindegyik maga is megtöltene (és meg is töltött már) egy egész estés mozit. Josh Whedon a forgatókönyvben és a rendezéssel felállított egy olyan egyensúlyt, ami elegendő terepet nyújt mindenkinek, hogy megmutatkozzon, láthassuk az erősségeiket, de a gyengéjüket is – senki nem kerekedik a másik fölé, még akkor sem, amikor az összhang még finoman szólva sem tökéletes a karakterek kapcsolatában. Az egyes karakterekre jellemző elemek mind megjelennek, és nagyszerűen kiegészítik egymást. A jó helyen és jól megírt poénok időnként megszakítják a harcot, de ezek kellenek, sőt. A látványvilág brutális, szinte minden pillanatban feltűnik valami új, izgalmas kütyü, kockalelkűek végig fogják csorgatni a nyálukat. Azt szokták mondani, hogy az ilyen igazi blockbustereknél a sztori nem lényeges, nos, itt még erre is komoly hangsúlyt fektettek – amihez nagyszerű alapot ad persze az, hogy elég sok szereplőből lehet válogatni.

Igen, ez a tökéletes popcorn mozi. Nem szeretek ilyen általánosságokat puffogtatni, de aki szereti a mozit, a látványt, az induljon el valamelyik multiplexbe, vegyen egy bazi nagy adag kukoricát, szigorúan valami cukros, hízlaló itallal, üljön be rá a haverokkal, pasival, csajjal, és élvezze azt, amiért a szórakoztató mozit kitalálták. Lehet kedvencet választani, drukkolni, vigyorogni a poénokon (lesz olyan, amit még később is lehet majd emlegetni), összenézni a haverral Scarlett Johansson bőrszerkója láttán, vagy akár csak annak is örülni, hogy Cobie Smulders – nek (igen, Robin a HIMYM-ből), vagy annak, hogy Pepperről (Gwyneth Paltrow) sem feledkeztek meg.

A film folytatásért kiált, és nem csak azért, mert ez szinte biztos, hogy bődületes kasszasiker lesz. Ha a következő részre is ilyen gárdát, ilyen forgatókönyvvel és rendezéssel tudnak összerakni, akkor részemről akár már a jövő héten moziba is kerülhet. Ha már képregény adaptáció, akkor nálam mindenképpen elsők az új Batman filmek, de a Bosszúállók is szorosan ott van a nyomában. Ja, és még egy : ezt a filmet otthon, esetleg letöltve megnézni az a mozi megcsúfolása. Tessék elmenni, és nagy vásznon megnézni, megérti – és ne induljatok el haza, amikor elkezdődik a vége főcím!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

4 hozzászólás

 1. luigipietro szerint:

  a vége nagyon igaz!
  aki ezt a filmet úgy nézi meg, ahogy említetted…elmehete a fenébe!

 2. Lucas szerint:

  Jah jah ez így igaz.
  de annyit szeretnék tudni a filmel kapcsolatba h a végén a kisfilme ki a főgonosz mert nagyon ismerős de nem jut eszembe melyik marveles storyból:(

 3. Reka szerint:

  Nem talalok szavakat, annyira szorakoztato volt 🙂 Mondjuk Nori majdnem lemaradt az elejerol, mert rajott, hogy megiscsak kell neki is popcorn 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.