web analytics
Csatahajó - Battleship

Csatahajó – Battleship

Az egy dolog, hogy Hollywood a képregényeket már oda-vissza feldolgozta, láthattunk számítógépes játékokból készült filmeket is, de most már ott tartunk, hogy egy társasjáték lett az alapja egy mozinak.  A Hasbro népszerű, Battleship nevű, körökre épülő boardgame-jéből, ugyanezen címmel elkészült a 2012-es nyár első blockbusterének szánt film.

2005-ben a NASA felfedez egy, a Földhöz hasonló bolygót, ami felé jeleket kezdenek sugározni. Ekkoriban kezdődik Alex Hopper (Taylor Kitsch) haditengerészeti karrierje is, igaz, nem önként, miután egy nő és egy burrito miatt bajba kerül, bátyja, Stone (Alexander Skarsgård) “finoman” rábeszéli, hogy jobb lesz neki a seregben. Ugrunk egy kicsit az időben, 2012-ben járunk, mindkét fiú tisztként szolgál, Alex hadnagy a USS John Paul John-on, Stone pedig már a USS Sampson parancsnoka. A tékozló fiú úgy tűnik, megállapodik, barátnőjét, Samanthát (Brooklyn Decker) szeretné elvenni, az apró bökkenő csak az apósjelölt, aki történetesen Shane admirális (Liam Neeson). Mielőtt azonban egy brazil szappanopera szintjére süllyednénk, megjelenik egy csapat földönkívüli hajó, némi erőteret von Hawaii szigete köré, ahová történetesen a két hajó, kiegészülve egy japán rombolóval beragad. Nincs más választásuk, fel kell venniük a harcot, mindent meg kell tenniük, hogy megelőzzék az idegenek teljes invázióját.

Ugye milyen csodás történet? Nem ismerős valahonnan? Hát persze, Will Smith, és a Függetlenség napja – vagy mondhatnék még más filmeket is, a párhuzam itt most a zene, pontosabban az, hogy a Battleshipben megkezdte hollywood – i karrierjét korunk egyik legfelkapottabb énekesnője, Rihanna. Brooklyn Decker – t a Kellékfeleségben láthattuk először domborítani, de Ő inkább megmaradhatott volna a Sports Illustrated címlapjain, ezt a szinésznősködést nem biztos, hogy erőltetni kellene. A legnagyobb név kétségtelenül Liam Neeson, de mit is keres Ő egy ilyen filmben? Pénzt, minden bizonnyal nem is keveset – mert az ugye senki nem gondolja, hogy a Csatahajó egy csodálatos alkotás. Gyakorlatilag nulla forgatókönyv, néhány viccel, mert az ugye kell, roppant béna dialógusokkal, egysíkú jellemekkel – de várunk többet egy ilyen filmtől?

Én nem. Egyértelmű volt, hogy a látványvilág lenyűgöző lesz – ezt hozta is a film. Állítólag közel 200 millió dollárt elvertek rá, itt viszont van is látszatja, nem úgy, mint a John Carterben. Bár amikor láttam, hogy a forgatókönyvet az az Eric és Jon Hoeber írta, akiknek a Red-et is köszönhetjük, még volt bennem pár reménysugár, hogy esetleg visszakapunk annak a filmnek a hangulatából is valamit : nos, úgy tűnik, kiadták az ukázt : a lényeg, hogy látványos legyen, Rihanna meg jó lesz promózni. Igazi nyár eleji, agyatlan akciómozi, ami tökéletes arra, hogy egy baromi hosszú nap vagy hét után, kizárólag popcorn és kóla társaságában, haverokkal beüljünk rá egy bazi nagy vásznas multiplexbe, hogy aztán a végén lökdössük egymást kifelé a teremből, hogy húú, láttad, de durva volt, de aztán a moziból hazaérve már annyi se maradjon meg belőle, mint a Barátok közt tegnapi részéből. Nem fogom lehúzni, vagy fikázni, mert ezt a célt tökéletesen teljesíti – csak azt szeretném kérni, hogy a “Ki nevet a végén” – t ne filmesítsék meg. Bár, jó kis túlélős mozi lehetne, az Éhezők viadalának is hogy bejött …..

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.