web analytics
Tétova félrelépők - Late Bloomers - Isabella Rossellini - William Hurt

Tétova félrelépők – Late Bloomers

Julie Gavras rendező hálás témát választott második nagyfilmjéhez, bár kevesen élték még át a nézők közül azt, amikor az ember hatvanhoz közel egészen másképp látja már az életét. Lehet ebből vígjátékot, drámát forgatni, persze romantikus vonallal is. A kérdés az, hogy elvisel e ennyi irányt egy film.

Adam (William Hurt) jó nevű építész, több komoly épületet tervezett, kap egy elsimerést, amit általában amolyan életműdíj, és a karrier végét szokta jelenteni. Felesége Mary (Isabella Rossellini) nyugalmazott tanár. Mindketten közelednek a hatvanhoz, és különböző módon élik meg ezt a helyzetet. Adam nem akarja elfogadni, rengeteg erőt és energiát érez még magában, bele is vágna egy új projectbe a munkahelyén, Mary viszont a néha előforduló memóriazavaraitól nagyon megrémül, komoly betegségeket vizionál, és el is kezd rá készülni. Hatalmas gombokkal szerelt telefont vásárol, a fürdőszobát mindenféle kapaszkodókkal és kisegítő eszközökkel szerelteti tele. Megpróbálkozik a mozgással, de a tuctuc zenére vizitorna nem az ő műfaja. Adam egyre rosszabbul érzi magát ebben a környezetben, ezért elkerülhetetlennek látszik a pár tragédiája, végül úgy dönt, egy kis időre beköltözik az irodába. Ott viszont egy fiatal kolléganő rajongásával találja szemben magát.

Dráma, hiszen egy sokéves kapcsolat krízisét élhetjük meg. Romantikus film, hiszen több szálon is futnak a kapcsolatok, új kalandok. Vígjáték, hiszen azért ez a helyzet éppen elég komikus jelenetet eredményez, amit csak tetéz a csípős nyelvű nagymama (Doreen Mantle), aki nem takarékoskodik a csipkelődéssel és a beszólásokkal. Azonban drámának túl vicces, vígjátéknak nem annyira, romantikus filmnek meg … szóval nekem nem állt össze. Persze a két színész nagyszerű, jól áll nekik a szerep, Rossellini pedig még mindig gyönyörű nő. A forgatókönyv túlzottan kiszámítható, gondolom ezt próbálták megtörni azzal, hogy a műfaji elemek között nincs egyensúly – így viszont csak összezavarodhat a néző. Hirtelen történnek a dolgok, valahogy nincs kifutása a történéseknek – és néha logikátlannak is tűnnek.

Mindezek ellenére ez egy édes kis film, bár nem nagyon tudnám behatárolni a célközönséget, de az biztos, a tinik körében nem lesz túl népszerű. Ha másért nem is, a két színész játékáért érdemes megnézni.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

1 Response

  1. 2012. augusztus 9. csütörtök

    […] Hatvan feletti párkapcsolati problémák? Nem is olyan régen láttunk erre példát, (Tétova félrelépők) David Frankel, akinek a Sex és New York sorozatot is köszönhettük, egy kicsit más irányból […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.