web analytics
Veronika Decides To Die - Sarah Michelle Gellar

Veronika Decides to Die

Paulo Coelho egyike azoknak az íróknak, akit vagy baromira utálnak, vagy rajonganak a könyveiért. Filozofikus, vallásos, érzéki – vagy ahogy ellenzői mondanák, nyálas. Szülei nem nézték túl jó szemmel, hogy írónak készült, ezért elmegyógyintézetbe zárták, ahonnan többször is megszökött, és megfogadta, egyszer megírja ezt a történetét. Így született meg a Veronika meg akar halni (Veronika Decides to Die)

Veronika Deklava (Sarah Michelle Gellar) fiatal lány, jó állással, nyugodtnak tűnő élettel. A benne dúló érzelmi viharokról azonban senki nem tud, egy nap a munkából hazamenet este előszed egy nagy halom gyógyszert, majd felháborodott levelet ír az egyik női magazin szerkesztőségének hangot adva annak, mennyire elege is van már a fogyasztói társadalom hatásaiból – némi alkohol társaságában bekapkodja a pirulákat. Öngyilkossága azonban nem jár sikerrel, idő előtt rátalálnak, egy klinikára kerül, ahol megpróbálják depresszióját kezelni. Van itt mindenféle beteg, a legfurcsább talán Edward (Jonathan Tucker), aki skizofrén, és nem mutat túl sok érzelmet. Veronika magához tér, kezelőorvosa Dr. Blake (David Thewlis) azonban rossz hírt közöl vele : a gyógyszer-túladagolás maradandó szívkárosodást okozott, ezért a lánynak lehet, hogy már csak hetei vannak hátra. Megváltás ez egy öngyilkosjelöltnek?

Nagyon féltem ettől a filmtől. Egyrészt azért, mert a könyvet olvastam, akárcsak a többi, itthon kiadott Coelho művet. Másrészt meg ugye Sarah Michelle Gellar, akit én még mindig egy hatalmas, be nem váltott ígéretnek tartok. Maga a regény annyira összetett, és olyan részletesen tárgyalja azt, ami a főszereplőben játszódik, hogy azt filmre vinni lehetetlennek gondoltam. Nem is sikerült maradandóan megfelelni a könyvnek, de meglepően finom és mély lett a celluloid változat. Kimaradt jópár olyan momentum, ami a könyvben nagyon szépen van megírva, és az egész filmet áthelyezték a “jelenbe”, új helyszínre. Kicsit nagyobb súlyt kap a “lovestory” vonal is, valahol ezt is értem, 100 perc tömény depresszió még a legelvakultabbaknak is sok lenne.

Viszont! SMG fantasztikus, és ezt most minden elfogultság nélkül ki merem jelenteni. Minden egyes képkockán átég a játéka, a testbeszéd, a mimika, minden. Nem tudom mennyit és hogyan készült fel erre a szerepre, de nagyszerűen sikerült. Megmenti a filmet, nem kérdéses. Bizonyára lesznek olyanok, akik úgy érzik majd, hogy “túljátszotta” a szerepét – azoknak mindenképpen ajánlom azt, hogy előtte olvassák el a könyvet.

“Áradoztam”, mégsem tudom jó szívvel ajánlani a filmet azoknak, akik nem kedvelik vagy nem ismerik Coelhot. Bár a film kiforgatja az eredeti könyvet, mégis, annyi marad a brazil íróra jellemző szellemiségből, ami egy “Coelho – szűznek” sok (gy.k. unalmas) lehet. Mindenki másnak tiszta szívből!

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.