web analytics
A Holló - The Raven - John Cusack, Luke Evans

A holló – The Raven

Nemrégiben láthattuk az Anonymous című filmet, amiben egy irodalmi személy életének egy elképzelt “változatát” élhettük át. Most itt egy mozi, amely az amerikai irodalom egyik legnagyobb alakjának, Edgar Allan Poe – nak titokzatos halálát próbálja feldolgozni és új szerepbe helyezni az írót.

Baltimore, Maryland állam, a XIX-ik század közepe. A rendőrök egy lakásban egy nő és lánya holttestére bukkannak egy lakásban. Fields nyomozó (Luke Evans) kapja a feladatot, hogy megtalálja a gyilkost, aki megdöbbenéssel veszi észre, hogy a bűncselekmény szinte minden részlete megtalálható az ismert író, Edgar Allan Poe (John Cusack) egy véres novellájában. Miután kihallgatják a nem éppen józan életéről híres szerzőt, újabb gyilkosság történik, ezúttal is korábban megírt történet alapján, de most már kis személyes üzenet is megjelenik a tetthelyen, ami Poe – nak szól. A nyomozó és az író összefog, és megpróbálják elkapni a gyilkost, mielőtt még több áldozattal végezne.

1849 október 3-án, Baltimore utcáin találtak rá Edgad Allan Poe – ra, aki akkor már napok óta eltűnt ismerősei szeme elől. Zavart volt, dühöngő, ittas és minden bizonnyal ópium hatása alatt állt, összefüggéstelen beszédéből semmi nem derült ki abból, hogyan került a város utcáira. 4 nap múlva, alig 40 évesen meghalt. Mondhatni, Ő volt a XIX – ik század Kurt Cobain – je, a lázadó zseni, aki önpusztító életet élt. A film ebbe az eltűnésbe próbálja belefűzni a történetét, és igazándiból nem tudtam eldönteni, hogy csak egy közepesen jó thrillert akartak csinálni, vagy egy picit bemutatni Poe jellemét is. Sokat tudunk arról, hogyan élt, de a film egy picit sarkítja ezt a képet. Én magam szeretem John Cusack – et, amikor meghallottam, hogy Ő lesz a főszereplő, bíztam benne, hogy képes lesz ezt a dekadens figurát a vászonra vinni. Mégis, a film legjobbja nem Ő, hanem Evans, aki korrekt alakítást nyújt a nyomozó szerepében.

A forgatókönyv hibáit az időnként feltűnő gyomorforgató jelenetekkel próbálja rendező, James McTeigue megoldani, keveredik a misztikus thriller és a horror, de az előző kap lényegesen nagyobb hangsúlyt. A sztorinak túl sok valóságalapja nincs, a karakterek – köztük az író szerelme, Emily Hamilton (Alice Eve) kitalált, és sokkal kevésbé hihető, mint az Anonymous. Volt egy jó alapötlet, de nem sikerült tökéletesen kidolgozni, és nekem úgy tűnt, Cusack sem volt a toppon. Kicsit katyvasz, kicsit izgalmas, kicsit félelmetes – és ez a legnagyobb hibája: nem rossz film, de jónak is csak kicsit mondható – tucatfilm. Kár érte.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.