web analytics
Goon - Seann William Scott

Goon

A jégkorong nem a kisasszonyok sportja, főleg nem Észak-Amerikában, ahol a show eleme nem csak a játék, hanem a bunyó is. Nem véletlen, hogy (bár nem hivatalosan) szinte minden csapatnak vagy Enforcer – e, aki amolyan klasszikus “balbunkó”, a feladata az, hogy odaálljon, és üssön, ha kell, az se baj, ha hokizni annyira nem is tud. Kemény fickók ők, egyikük történetét mutatja be a Goon című film.

Doug Glatt (Seann William Scott) egyszerű srác. Bár apja (Eugene Levy) és meleg testvére is orvos, Ő inkább a testi erejéből él, kidobóként dolgozik, és szabadidejében idióta haverjával, Pat – el (Jay Baruchel) kijárnak a helyi másodosztályú hokicsapat meccseire. Egy este Pat durván beszól az előttük lévő büntetőpadra leültetett játékosnak, aki kimászik a ketrecből, és nekiindul, hogy jól lerendezze a srácot. Doug azonban a földre viszi, a közönség élteti, ha a pályán nincs show, legalább a nézőtéren legyen. Legnagyobb meglepetésére másnap a helyi csapat edzője felhívja, és felajánlja neki az enforcer szerepét. Nagy lendülettel belekezd a játékba, hamar bele is lendül, amikor is edzője beajánlja egy magasabb osztályba, Kanadába kellene mennie, a Halifax Highlanders – hez, ahol meg kellene védenie csapattársait, főként a sztárjátékos Xavier Laflamme – t (Marc-Andre Grondin), aki sérüléséből próbál visszatérni. Nehezen indul be a dolog, és még egy lány is bekavar, Eva (Alison Pill) elcsavarja a kőkemény, de érzelmes srác fejét.

Arcból fröcsögő vér, kitört fogak és randira vitt maci meg csoki? Megfér ez együtt? A Goon megpróbálja, és több-kevesebb sikerrel meg is oldja ezt a feladatot. Adott ugye Doug karaktere, aki saját bevallása szerint is buta, egyszerű ember, viszont az ökle kőkemény. Igazi amerikai srác, aki persze talpig becsületes, és “odaüt, ahova köll”. Maga a film nem okoz hatalmas meglepetéseket, minden részletről tudjuk azonnal, hogy mi lesz a vége – de nincs is ezzel semmi baj. Seann William Scott, vagyis ugye Stifler szépen magára szedett némi izmot a szerep kedvéért, így még a hokis jelenetek sem hihetetlenek, a végtelenül romantikus, de nem túl okos karakter meg jól áll neki, hiteles. Alison Pill tekintetébe nem nehéz szerelembe esni, Grodin meg kellően arrogáns köcsög, Baruchel viszont inkább idegesítő, mint jó. Vígjáték ez, sportfilm, romantikus és egy ici-pici drámát is tartalmaz –   ezekkel mindenképpen kiemelkedik a nálunk eddig látott jégkorongos mozik közül. Nem kell hozzá érteni egy kicsit sem a sporthoz, viszont van benne pár kemény ütközés,- ergo nem biztos, hogy a csajod el lesz tőle ájulva – de simán nézhető.

Úgy tűnik, nálunk sem kerül moziba, egy ideig vetítették Kanadában, az Államokban is csak DVD – n jelent meg, szóval szinte biztos, hogy itthon sem fog menni nagy vásznon, de talán egy pofás egylemezes kiadás beleférne – annyit bőven megér.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.