web analytics
Hófehér és a Vadász - Snow White and the Huntsman - Kristen Stewart, Chris Hemsworth

Hófehér és a vadász

A Mirror, mirror kapcsán már megemlékeztem a Hófehérke sztorihoz kapcsolódó viszonyomról, amit csak tovább rontott az említett film. Kíváncsi voltam az idei második menetre, ami Rupert Sanders első rendezése. A poénok helyett ez a változat egy dark fantasy, egy pici emoval, és Bellával, akarom mondani Kristen Stewart – al.

Az alapsztori itt is ismerős, bár kicsit korábbról indulunk, vagyis kiderül, hogyan kerül a gonosz mostoha, Ravenna (Charlize Theron) a házhoz, miként hal meg a király, picit más a herceg szerepe, nem különben a vadászé. 12 – es karikás a film, ami gondolom azért van, hogy Stewart rajongói is megnézhessék, bár ehhez picivel több benne az erőszak – ilyenkor van az, hogy baromira nem értem egészen más filmek tizennyolcas karikáját, de ez más téma. A vadász (Chris Hemsworth) egészen más szerepet kap ebben a történetben, a törpék is jóval később tűnnek elő, és nem kifejezetten tűnnek jófiúknak, még csak üvegkoporsó sincs, sőt, SPOLIER ALERT! – a herceg csókja sem segít. Az egész sztorira ráhúzták a divatos fantasy köpenyt, látványvilágot. Hófehér (csak semmi kicsinyítő képző, ez a csaj páncélban lovagol és aprítja az ellent) vs. Gonosz mostoha – jó kis catfight, némi varázslattal meg apró szilánkokra potyogó katonákkal. Theron jó Ravenna szerepében, legalábbis egészen gonosznak tűnik az egész film alatt. Kristen Stewart persze fekete hajú, az arca fehérre sminkelve, vörös szájfénnyel akár még hiteles Hófehér is lehetne, ha az eredeti sztorit forgatták volna le – így viszont zavaros a forgatókönyv hibái miatt. Igen, úgy érzem, egészen jól játszik a kis hölgy, de a sztori vonala időnként annyira logikátlan, hogy megkavarja a nézőt. Próbál minden ma menő filmből “nyúlni”, aztán észbe kap, hogy az eredeti sztorit azért követni kéne, vagy inkább mégse – szóval innen a katyvasz – ami a rutinos moziba járó gyomrát komolyan megfekszi.

Jól indul, aztán mintha elfogytak volna az ötletek, és csak követték volna a jól bevált fantasy sémákat. A látványvilágra nem lehet panasz, az effektek is rendben vannak, de annyi nem volt a könyvben, hogy a film végéig kitartson a varázslat. Én biztosan húztam volna a hosszán is, kicsit sok ez a két óra. A kritikusok halálba cikizik a filmet, én viszont nem fogom a földbe döngölni. Biztosan lesz olyan, aki azt fogja mondani, hogy ez a Hófehérke-mítosz megrontása, és hogy ez a film a mai tiniknek készült, az Ő ízlésüknek megfelelő – na de mi van akkor? Egyszerűen lehetetlen olyan filmet forgatni (és teljesen felesleges is), ami megfog egy 12 évest meg egy felnőttet is. Lehet azt mondani, hogy ez szemét, és ne ilyenen neveljük a gyerekeket, de könyörgöm, a 12 éves keresztlányomat nem fogom leültetni a Keresztapa elé, mert egyrészt nem Neki való, másrészt valószínűleg 30 perc után a halálba küldene azért, hogy ilyeneket nézetek vele. Tessék felfogni, hogy ezt a filmet a mai tiniknek csinálták, akik valószínűleg imádni fogják, aki meg értéket akar látni, az menjen, és nézze meg a héten a Holdfény királyságot.

Összefoglalva : egy faék egyszerűségű fantasy köntösbe átrakott Hófehér feldolgozás, pontosan meghatározott célközönségnek, kevés mélységgel, szép látványvilággal. Már csak rajtad múlik, hogy odatartozónak érzed e magad.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Doris20 szerint:

    ” Egyszerűen lehetetlen olyan filmet forgatni (és teljesen felesleges is), ami megfog egy 12 évest meg egy felnőttet is.” – ez így hülyeség… az egész indiai (Bollywood) filmipar erről szól. Megy a nagycsalád – 8-10-en mozizni, közösségi élményként. Egy filmen belül van románc, akció, dráma… minden. csakhát ide hozzánk ebből alig jut el valami, azt is értetlenül nézzük, hogy egyik pillanatban dráma, majd elkezdenek énekelni benne meg táncolni……… más kultúra, más filmek…

  1. 2013. február 24. vasárnap

    […] effektek. Jelölték a Hobbitot, a Bosszúállókat, a Prometheus-t, a Hófehér és a vadászt (WTF????), és a nyertest, a Pi életét. Ez szerintem nem kérdés, olyan látványvilága van a […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.