web analytics
Men in Black - Sötét zsaruk 3.

Men in Black – Sötét zsaruk 3

1997-ben a nagyot szóltak a fekete ruhások, az első Men in Black film friss lendületet adott a “zsörtölődő, de minden gondot megoldó zsarupáros” stílusú zsánerfilmeknek. Will Smith és  Tommy Lee Jones tökéletesen kiegészítették egymást, ültek a poénok, klassz volt a látványvilág, és mindenféle földönkívüli dolgot láthattunk. A második rész erőltetett volt, kevesebb sunggal, kevesebb jó poénnal. A harmadik részre 10 évet kellett várni, ráadásul jöttek a hírek, hogy folyamatosan újraírják a forgatókönyvet, és káosz van a készítés körül. Félve ültem be a filmre.

J ügynök (Will Smith) és K ügynök (Tommy Lee Jones) új főnököt kap, O ügynök személyében (Emma Thompson). Bár már 15 éve együtt doloznak, J szinte semmit nem tud K-ról. Amikor a Holdra épített szuper börtönből megszökik Boris, a vadállat (Jemaine Clement) – aki a galaxis legelvetemültebb bűnözője, és a Földet akarta leigázni, csakhogy K 40 évvel ezelőtt lekapcsolta – az idősödő ügynök furcsán kezd viselkedni, majd eltűnik, és J azon kapja magát, hogy a társa már 40 éve halott. Kutakodni kezd, és rájön : Boris visszautazott a múltba, hogy megölje K-t, ezért J úgy dönt, visszamegy Ő is, és meggátolja a gyilkosságot. 1969 júliusában aztán találkozik a fiatal K ügynökkel (Josh Brolin) és együtt indulnak Boris elfogására.

Először is : a 3D -t nyugodtan elhagyhatták volna, gyakorlatilag alig használták ki a technológiában rejlő lehetőségeket. Ezért jár a mínusz pont. Másodszor : a félelmem valamelyest beigazolódott, sajnos az első rész színvonalát nem sikerült megközelíteni, viszont a másodiknál lényegesen jobb. Kevesebb a poén, több a CGI, az űrlények látványosabbak és most már kegyetlenebbek is : nem véletlen a 16-os karika. Inkább akciómozi ez, mint akcióvígjáték, bár ahhoz meg kicsit lassan indul be. Mivel sejthetjük a történet zárását, akartak egy olyan csavart a filmbe, ami miatt azt mondja az ember a végén, hogy na, ez így ok. Ezt sikerült is elérni, bár kissé nyálasnak érezheti is az MIB első részének rajongója. A jól bevált poénok persze megvannak, csak most visszadobva a 60-as évekbe: egészen más a jelentése annak, hogy J fekete és öltönyt visel, K még annyira nem mogorva, viszont Brolin tökéletesen hozza Tommy Lee Jones mimikáját és mozdulatait, az űrstukik még mások, és az autóban sincs nagy piros gomb, viszont van benne vicces motorra emlékeztető eszköz. Az idegenek már ekkor is köztünk éltek, érdekes dolgokat tudhatunk meg Andy Warhol – ról és Mick Jagger – ről, ja és persze a modellekről.

Barry Sonnenfeld megpróbálta visszaadni az első rész hanulatát, ami részben sikerült is. Persze mondhatjuk azt, hogy minden poént, jelenetet láttuk már az előző filmekben, de a sok küzdelem ellenére ez egy tisztességes forgatókönyvre épül, ami kellően izgalmas, látványos, és azért Smith és Brolin tényleg tehetséges pasasok (Jones lényegesen kevesebbet szerepel). Rajongóknak mindenképpen, és azoknak is, akik az utóbbi 2-3 évben nem látták valamelyik TV csatornán a százcsilliomodik ismétlést.

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

3 hozzászólás

  1. Emődi szerint:

    Helló. A “K” és “J”-t megkeverted itt: aki a galaxis legelvetemültebb bűnözője, és a Földet akarta leigázni, csakhogy J 40 évvel ezelőtt lekapcsolta – az idősödő ügynök furcsán kezd viselkedni, majd eltűnik, és K azon kapja magát, hogy a társa már 40 éve halott. Kutakodni kezd, és rájön : Boris visszautazott a múltba, hogy megölje K-t, ezért J úgy dönt, visszamegy Ő is, és meggátolja a gyilkosságot. 1969 júliusában aztán találkozik a fiatal K ügynökkel (Josh Brolin) és együtt indulnak Boris elfogására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.