web analytics
Ayrton Senna

Senna

1994 május 1 – egy autóbolond számára nem a sör-virsli, meg a majális jut eszébe ezt a dátumot látva. Sötét nap volt ez minden, Formula 1 rajongónak. San Marino nagydíjja, Imola, Tamburello kanyar – egy nagyon gyors balos, ahol hibázási lehetőség nincs, a fal nagyon közel, a tempó viszont döbbenetes. A futam már eleve rossz előjelekkel indult. Először Barichello a szabadezésen bukott hatalmasat, majd jött Roland Ratzenberger balesete és halála az edzésen, a pole után meg az a bizonyos 7. kör ….

Ayrton Senna da Silva São Paulo – ban született, 1960 mácrius 21 – én. Tehetős családja sokban segítette, hogy iskolái mellett az autóversenyzésnek éljen, sikeres gokart versenyző  volt, 13 évesen indult első futamán, rögtön a poleból. 1981-ben költözött végleg Európába, majd végigjárva a lépcsőfokokat, 1984-ben, a Toleman csapat színeiben bemutatkozhatott a Formula 1 – ben is. Már első szezonjában megmutatta zsenialitását, bár autója nem számított top gépnek. A monacói, városi pályán tartott futamra az edzésen a 13-ik helyet szerezte meg, a versenyre azonban eleredt az eső, az erőviszonyok kiegyenlítődtek, és a fiatal brazil bámulatos versenyzéssel feljött a második helyre, megelőzve Niki Lauda – t, és már a vezető Alain Prost – ot szorongatta, amikor is máig nem tisztázott okok miatt leállították a versenyt. Az a szóbeszéd járta, hogy a “Professzor” becenévre hallgató francia integetésére reagált a versenyigazgatóság, a pilóták szerint a futamot végig lehetett volna vinni, nem volt annyira veszélyes a helyzet. A Toleman után következett a Lotus, majd a híres McLaren Honda – időszak, és a sárga-zöld bukósisak csak száguldott a sikerek felé.

Nehéz egy ilyen meghatározó figuráról tényszerű dokumentum filmet forgatni. Egyrészt zseni volt abban, amit csinált, másrészt nem volt könnyű ember, az egója és szókimondó stílusa miatt kevesen kerülhettek igazán közel hozzá. Asif Kapadia, BAFTA díjas rendező csak a halála előtt készült interjúkból, nyilatkozatokból vágott össze egy 106 perces filmet, ami próbálja bemutatni, milyen ember is volt Senna. Láthatjuk a legfontosabb momentumokat a versenyzői karrierjéből, örömöket, bánatokat. Megismerhetjük azt, hogyan hatott hazája, Brazilia szegény embereire, akik rajongásig imádták – és imádják a mai napig. Ahogy egy névtelen nyilatkozza : a Braziloknak csak enni-innivalóra, és egy kis ünnepelési lehetőségre van szükségük – a 80-as évek közepétől ezt gyakran Ayrton szállította nekik.

Nagyvonalúan kezeli a film a magánéletét, gyakorlatilag semmit nem tudunk meg kapcsolatairól, csak anyja és testvére szólal meg többször. Mély vallásosságáról is tanúbizonyságot tesz, és ami különösen tetszett : tényszerűen próbálja bemutatni a nagy ellenféllel, Alain Prost – tal lefolytatott csatáit. Nem áll egyik oldalra sem, nem ad Sennának igazat, de a másik félnek sem – a nézőre bízza, hogy döntsön – kinek hisz. Csak villanásokat láthatunk abból, hogyan viszonyult többi pilóta társához, talán erről lehetett volna még egy kicsit bővebben szó.

Mondanám, hogy csak Formula 1 rajongóknak, de ez nem igaz. Bőven ajánlom mindenkinek, akit akár csak kicsit is érdekel az autósport, vagy szeretne képet kapni arról, milyen volt egy korszakos zseni élete, és  pályafutása. Ayrton Senna, élt 34 évet.18 éve már nincs ott a pályán – felnőtt egy generáció, aki nem látta őt versenyezni.

„Ha második vagy, te vagy az első, aki veszít.”

Hozzászólások

hozzászólások

Powered by Facebook Comments

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.